Szaunával a vírusok ellen?

Az évről-évre megjelenő influenza mellett idén egy új vírusos kórokozóval is meg kell küzdenie a világ számos pontján élőknek. A koronavírus egyelőre még nem érte el hazánkat, de jó tudni, hogy a szauna a vírusok ellen is hatékony fegyver lehet. Miért?


A finn szauna általános immunerősítő hatása mellett az egyik legnagyobb érdeme a magas hőfok, ami segít a fertőtlenítésben. Mivel a finn szaunákban a 80-90 celsius fok sem ritka, így hatékonyan számol le azokkal a vírusokkal, amelyek nem ellenállóak a hővel szemben. Az influenza szerencsére ezek közé tartozik. Emiatt a testre kerülő vírusokat elpusztíthatod egy alapos szaunázással és akár a ruháidat is fertőtlenítheted, ha magaddal viszed őket a helyiségbe. A vírusok legyőzéséhez érdemes legalább 30 percet a szaunában tölteni és a meleg mellett a gőz erejét is segítségbe venni. A párás meleg ugyanis ezen vírusok Achilles-sarka, ezért 2005-ben, a madárinfluenza ellen is a szaunázást ajánlották a finn Mezőgazdasági Minisztérium szakértői a farmereknek, hogy megelőzzék a járvány terjedését.

A szaunázás előtti és utáni ajánlott zuhanyzás ugyancsak segít abban, hogy a testre kerülő vírusok még azelőtt elpusztuljanak, hogy bejutnának a szervezetbe, bajt okozva. Az influenzához hasonló burkos vírusok külső burkát a lúg (szappan) képes lebontani, amelyek így a szervezetbe jutva sem tudnak a sejtekhez kapcsolódni, és elpusztulnak.

A szauna tehát két lépésben is képes ártani a vírusnak, amitől a megelőzés hatékony eszköze lehet. A szauna forrósága és a tevékenységhez kapcsolódó rituálé is elpusztítja a testen kívüli kórokozókat és ezzel egy időben erősíti a szervezetet és az immunrendszert is. A meleg edzi a szívet és felpörgeti a vérkeringést, különösen a mikrocirkulációt javítja. Segíti a kiválasztásban és a test méregtelenítésében, salaktalanításában. Ezen együttes hatások sok esetben hozzájárulhatnak egy már kifejlődött betegség legyőzéséhez is, de fontos megjegyezni, hogy önmagában a szauna nem jelent kifejezett gyógymódot!

Annál is inkább, mert vannak olyan esetek, amikor ellenjavallt a szauna használata! Ilyen, ha a megbetegedés már lázas tüneteket produkál. Láz esetén szaunázni tilos, hiszen maga a szauna is a természetes lázhoz hasonló folyamatokat indít be a testben. De míg ez kis mértékben hatásos eszköz a betegségek legyőzésében, a lázzal való szaunázás olyan többlet terhelést róna a szervezetre, ami komoly károkat is okozhat. Elsősorban a szív sínylené meg a túlmunkát, ezért ez mindenképpen kerülendő! Azoknak is érdemes egyeztetni az orvosukkal, akik krónikus betegségben szenvednek vagy állandóan gyógyszert szednek.