Mi a különbség a finn és az infraszauna között?

Ha szaunavásárlás előtt állsz, akkor rengeteg mindenen kell elgondolkodnod. Ehhez szeretnénk egy kis segítséged adni. Cikkünkben összehasonlítjuk a finn és az infraszaunák legalapvetőbb tulajdonságait.


Ha szaunavásárlás előtt állsz, akkor rengeteg mindenen kell elgondolkodnod. Ehhez szeretnénk egy kis segítséged adni. Cikkünkben összehasonlítjuk a finn és az infraszaunák legalapvetőbb tulajdonságait.

 

Ha érdeklődsz a szaunák iránt, látogass el oldalunkra, és tudj meg mindent a rekreáció ezen formájáról.

A két szaunatípus azon túl, hogy leggyakrabban fából készül, mindössze egy pontban hasonlít: mindkettőben megtapasztalhatod a passzív izzadást, mely rengeteg élettani pozitívumot hordoz magában. Lássuk a különbségeket!

Méret

A szaunák mindkét típusból számtalan variációban és méretben léteznek, de általában elmondható, hogy az otthoni infraszaunák kisebbek. Leggyakrabban egy- vagy kétszemélyesek, és csak ülőpadot tartalmaznak. A finn szaunák ezzel szemben négy-, ötszemélyesek és lefekvéshez is elég nagy padokat találsz bennük.

Bemelegedési idő

Ennek hossza nagyban függ a szauna méretétől, a típusától már nem annyira. Függetlenül attól, hogy milyen szaunát választasz, nagyjából ugyanannyi felfűtési idővel kell számolnod. Ez fél órától egy óráig terjedhet. Ha a finn szaunát extrém forrón szeretnéd használni, akkor több időt kell erre szánnod.

Hőmérséklet

A finn szauna mindig melegebb, mint az infra változat. Mindkettő hőfoka egyénileg állítható, de az ajánlott tartomány a finn szauna esetén 80-90 °C, az infraszauna esetén pedig 45-50°C.

Páratartalom

A finn szaunánál a páratartalom nagyon alacsony, de egyénileg szabályozható. Te döntöd el, hogy a forró kövekre mennyi vizet öntesz, így a gőzmennyiséget is kézben tarthatod. Az infraszaunánál ezzel szemben egyáltalán nem kell páratartalommal számolnod, ami a bőrödnek talán nem a legjobb hír, de a forró gőz fojtogató jelenlététől sem kell félned.

Ajánlott szaunázási időtartam

A finn szaunában lévő forróság miatt az ajánlott bent tartózkodási idő edzettségtől és életkortól is függ. Időseknek vagy fiataloknak a 10 perc is elég, míg rutinosabbak a többszöri kört és az alkalmankénti 20 percet is kívánják. Az infraszaunában – a kellemesebb környezet miatt – fél órát is könnyedén eltölthetsz. Sőt még a 40 perc sem sok.

 

Ha lemaradtál Magyarország egyik legnagyobb masszázsmedence és kültéri szabadidős kiállításáról, a SpaTrend Expóról, látogass el a SpaTrend bemutatótermébe, és válogass a kiállított termékekből egyedi kedvezményekkel szeptember 4 és 30. között!

Címkék: