5 takarítási tipp, amivel kiválthatod a drága tisztítószereket

Egy gondos háziasszony kamrájából nem hiányozhatnak a különféle funkcióra használható takarítóeszközök. A drágábbnál drágább vegyszerekkel azonban nem kell feltétlenül telezsúfolnod a polcokat otthon, most öt olyan házi takarítási trükköt mutatunk be, amihez nem szükségesek a többszáz forintos segédeszközök. 


Egy gondos háziasszony kamrájából nem hiányozhatnak a különféle funkcióra használható takarítóeszközök. A drágábbnál drágább vegyszerekkel azonban nem kell feltétlenül telezsúfolnod a polcokat otthon, most öt olyan házi takarítási trükköt mutatunk be, amihez nem szükségesek a többszáz forintos segédeszközök. 

A legjobb szőnyegtisztító

Szükséged lesz egy üveg hidrogén-peroxidra, amit gyógyszertárban körülbelül 500 forintért beszerezhetsz, ám ez a mennyiség jóval tovább elég lesz, mint egy flakon márkás kárpittisztító. A hidrogén-peroxidos üveg tartalmának egyharmadát öntsd át egy sötét üvegbe. Ez azért fontos, mert a fény tönkreteszi a vegyszer hatóanyagait. A peroxidhoz önts annyi vizet, hogy az üveg megteljen, majd adj hozzá 5-10 csepp citromlevet. Ezután lágyan rázd össze. Az elegyet permetezd a szőnyegen lévő szennyeződésre, majd egy ronggyal töröld le. A műveletet néhányszor meg kell ismételni, de a hatás garantált. Vigyázz, a hidrogén-peroxid fehérítő hatású, ezért először a szőnyeg olyan részén próbáld ki, ami nincs szem előtt, nehogy később érjen kellemetlen meglepetés. Ugyanígy alkalmazható bútorok kárpitjának tisztítására is. 

Citrommal a makacs hónaljfoltok ellen

Mosásnál az egyik legnehezebb feladat a pólók, ingek hónalján keletkező foltok eltávolítása. Nem kell azonban drága fehérítőkre költened. A foltos részt locsold le citromlével, majd adj hozzá egy teáskanál sót. Dörzsöld addig, amíg a folt el nem tűnik. Ezután tedd ki száradni a szabadba, ez segít még jobban eltüntetni a foltot. 

A fogkrém ereje

Szörnyű látvány lehet, amikor szembesülsz vele, hogy a magáról megfeledkezett csemetéd leköltözött a padlóra színezni, ám nagy igyekezetében véletlenül a fapadlót is sikerült összefilctollaznia. A makacs foltot nagyon egyszerűen eltüntetheted. Nyomj rá egy mogyorónyi fogkrémet, majd papír törlőkendővel, vagy ronggyal dörzsöld erősen, amíg a folt el nem tűnik. 

Cipőtisztítás felsőfokon

Ha a lurkód tornacipője egy merő kosz, szintén fordulhatsz a fogkrémhez segítségül. Mindössze egy fém vagy műanyag dörzsire lesz szükséged. Nyomd rá a fogkrémet, majd dörzsöld jó erősen a koszos cipőt. Időnként öblítsd le, amíg fehér nem lesz. A cipő gumi talprészén és a felső textílián egyaránt alkalmazhatod. 

Fagyaszd le a ruhát!

Biztosan neked is sok bosszúságot okozott már, hogy gyermeked rágója valahogyan beleragadt a ruhájába. Nagyon nehéz megszabadulni tőle, sokan gondolják, hogy azonnal a mosás a megoldás, de van ennél jobb módszer is. Fogd a ruhadarabot és tedd be egy órára a mélyhűtőbe. Ha a holmi túl nagy és nem férne be, végy néhány jégkockát, tedd a foltra és egy uzsonnászacskóba zárd be légmentesen. Miután a ruha megkeményedett, egy éles késsel kapard le a rágót és ezután már csak egy frissítő mosásra lesz szükség. 

Címkék: