Hálából újjáépítette gyerekkori faluját egy kínai multimilliomos

Újraépíttette egykori faluját a délkelet-kínai Csianghszi tartományban egy szegény családból származó kínai multimilliomos a földijei iránt érzett szeretetből és hálából - számolt be a helyi média Hszjung Suj-hua vállalkozó bőkezűségéről.


Újraépíttette egykori faluját a délkelet-kínai Csianghszi tartományban egy szegény családból származó kínai multimilliomos a földijei iránt érzett szeretetből és hálából - számolt be a helyi média Hszjung Suj-hua vállalkozó bőkezűségéről.

Az 54 éves férfi 26,2 millió jüant, vagyis több mint 1 milliárd forintnak megfelelő összeget költött arra, hogy Hszjungkeng falu 90 családjának komfortérzetében korszakos változást idézzen elő. Modern lakóparkot építtetett, benne korszerű lakásokkal és körülöttük szép utcákkal és terekkel, zöld területtel.

A szerencsések között még szerencsésebb volt az a 18 család, amely külön luxusvillát kapott, mert egykoron sokat segített neki és családjának. A falu legszegényebbjeinek gondoskodott a napi háromszori étkeztetéséről is. Nem akart adós maradni - mondta.

A vállalkozó közölte, több lett már a pénze annál, mint amivel még tudott volna mit kezdeni, s ezért jutott az elhatározásra. Végül három falubeli társával, akik szintén jelentős összeggel járultak hozzá a költségekhez, 2010-ben kezdte meg szülőhelye fa kunyhóinak ledózeroltatását, a település újjáépítését. Két év múlva végeztek vele.

A vállalkozó egy interjúban arról beszélt, hogy mennyire szegények voltak annak idején. Tizenöt évesen abba kellett hagynia az iskolát, apjától ácsmesterséget tanult. Amikor 18 lett, az építőiparban keresett munkát és a projektek, amelyeken később dolgozott több minőségi elismerést is kaptak. Az építőbrigádok vezetőjéből az idők során ingatlanfejlesztő lett, és állítólag az acéliparban is voltak, vannak érdekeltségei.

A férfi azt követően került reflektorfénybe, hogy a kommunista párt weblapjának látogatói mások segítéséért "jó embernek" választották. A wenming.cn oldalain 2008 óta lehet szavazni havonta öt kategóriában a fényképes listákról azokra, akiket az olvasók érdemesnek tartanak a minősítésre. Eddig 200 ezer emberből több mint 7100-an kerültek a jók közé.

Hszjung Kínában ma sem közismert ember és nem is tartozik a leggazdagabbak közé, de miután a róla készült cikkre felfigyelt a Daily Mail brit napilap, és annak rövid tudósítását számos helyen közölték, továbbították, falujával együtt világhírnévre tett szert a vállalkozó legnagyobb csodálkozására.

 

MTI

Címkék: