4+1 tanács a kerti bútorok karbantartásához

Az esztétikus, minőségi anyagokból készült kültéri bútorok és kiegészítők segítségével varázsolhatunk teraszunkból, kertünkből igazi, személyre szabott outdoor teret. Ahhoz, hogy hosszú éveken át élvezhessük kényelmüket és szépségüket, érdemes figyelmet fordítani karbantartásukra.


  • 1. Időnként mossuk a huzatokat!

A víztaszító textilhuzatok ideális védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival, különösen a váratlanul lecsapó, sok csapadékot hullató zivatarokkal a szemben, de UV-állóságban is nehéz velük felvenni a versenyt. Ezek a speciális anyagok a vízzel, de akár a vörösborral is elbánnak, ám a rendszeres használat során lerakódó por, pollen, a lehulló morzsák, a házi kedvenceink szőre előbb-utóbb nyomot hagynak rajtuk. Jobb ezektől a szennyeződésektől mielőbb megszabadulni.

Rendszeresen távolítsuk el a huzatokat, és finoman poroljuk ki, puha kefével seperjük le a lerakódást. Mossuk át langyos, semleges mosószeres vízzel, öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

  • 2. Olajozzuk a teakfát!

A teakfa kiváló minőségű és tartós anyag, kerti bútorokhoz ideális, de megfelelő gondozást igényel. A csapadék és a tűző napsugarak idővel meglátszanak a felületen, kifakulhat, kiszárad, legrosszabb esetben meg is repedhet.

Mossuk le a teakfa felületeke enyhe, szappanos vízzel és puha kefével. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl erős tisztítószereket, mert ezek károsíthatják a fa felületét. Töröljük szárazra puha ronggyal és várjunk egy kicsit, hogy a fa pórusaiból is elpárologjon a nedvesség.

A szín fakulásán az olajozás segíthet. Használjunk teakfaolajat és alkalmazzuk az utasításoknak megfelelően.

  • 3. Polyrattan bútorok tisztítása magas nyomáson

A polyrattan viszonylag könnyen karbantartható, hiszen ez nem természetes anyag. A tisztításhoz használjunk langyos, enyhe mosószeres vizet és puha kefét. Ügyeljünk arra, hogy ne súroljuk erősen és semmiképpen ne tisztítsuk dörzsölő anyaggal, vagy kemény kefével, különben megkarcoljuk a felületet. Az egymásba fonódó polyrattan szálak közé idővel beülhet a por, amit magasnyomású tisztítóval távolíthatunk el.

  • 4. Portalanítsuk a fém bútorokat és vázakat!

A fém alkatrészek tartóssága érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a karbantartásra. A prémium minőségű kerti bútorok fém vázai részben a minőségi anyagoknak, részben pedig azok színezési technikájának köszönhetően kevésbé korrodálódnak, de kellő figyelem híján nincs az az anyag, amiben a víz és a napfény kárt ne tenne. Városi környezetben számolnunk kell a lerakódó porral, tavasztól őszig pedig a pollennel is.

A fém alkatrészeket enyhe szappanos vízzel mossuk, majd alaposan öblítsük le, puha ronggyal töröljük szárazra. Kerüljük a túl erős tisztítószereket, mivel ezek károsíthatják a festett vagy bevonatolt felületeket.

Ha bármilyen étel, szósz, olajos, zsíros nyomát látjuk, ugyancsak tisztítsuk meg a felületet.

  • +1. Figyeljünk a gyártók tanácsaira!

Ne feledjük, hogy kerti bútoraink - anyagaiktól függően - más és más gondozást igényelnek, így mindig kövessük a gyártók ajánlásait, tartsuk be a tisztítószerekre vonatkozó előírásokat.