Jakuzzi karbantartás mesterfokon

A masszázsmedence az egyik legbiztosabb eszköze annak, hogy otthonunkból pihentető, minden kényelemmel felszerelt oázist varázsoljunk. Ahhoz azonban, hogy jakuzzink évtizedekig kifogástalanul működjön, gondoskodnunk kell a megfelelő karbantartásról. Vegyük sorra a teendőket!


A gyártói háttéripar sok-sok éve dolgozik azon, hogyan lehet minél kevesebb klór használatával kristálytiszta és élvezhető vizet tartani a jakuzziban. Ismerős jelenség, mikor a kristálytiszta medencevíz egyszer csak nyálkássá, zavarossá válik. Fontos, hogy a masszázsmedencébe mindig letusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be. Igaz, hogy a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl ez már kezelhetetlen.

Ha körültekintően járunk el, ám a víz minősége mégis romlik, ajánlott bevetni a víztisztítás két nagyágyúját, a FreshWater Ózon, illetve a FreshWater Sóbontó rendszert.

A vízcserét négyhavonta célszerszerű elvégezni, de nem azért, mert addigra túlságosan elszennyeződne a víz. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartja a vizet, ám négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő- és tisztítószerekkel és csökken az ásványianyag tartalma.

Lágy vizet használva a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, nem lesz a felületen lerakódás, így a szűrők vízkőmentesek, a szerkezet pedig hosszabb élettartamú lesz. A kemény víz használata a medence felületén érdes lerakódást okoz, amit használat közben érezhetünk is, kellemetlen és nem esztétikus.

Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét és ellenőrizni a komputer működését.

A jakuzzi használatakor, illetve előtte kerüljük el a testápoló, naptej, napolaj, smink, hajzselé használatát és zuhanyozzunk, mielőtt a medencébe lépünk.

A szűrőt, szűrőket hetente egyszer vegyük ki és vízsugárral, vagy megfelelő tisztítószerrel tisztítsuk meg. A szűrő óv minket a különböző szennyeződésektől, de csak akkor, ha tiszta. Többféle szűrő létezik. Hatékonyságuk függ a típustól és a hatásfoktól is. Van olyan szűrő, mely a nap 24 órájában szűr, illetve olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi a dolgát.

A víz szintjének optimális beállítása medencénként eltérhet, leginkább méretfüggő. Általános szabály, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3 cm, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó, vagy úszó feletti. A medence vize párolog, ezért kísérjük figyelemmel ezt a folyamatot, hogy utántöltéssel mindig megtartsuk a megfelelő szintet.