Merjünk sebbel masszázsmedencébe menni?

A meleg víz és a friss, nyílt seb sosem jó kombináció, de mit csináljunk akkor, ha egy rég óta vágyott jakuzzis fürdőzést veszélyeztet a sérülés? Mindenképpen le kell mondani a fürdésről?


A biztonság azt mondatja velünk, hogy igen. A masszázsmedencékben nemcsak a meleg okozhat gondot, amit a kórokozók közismerten imádnak, de a víz is segít a fertőzések terjesztésében. A meleg víztől feláznak a seb szélei, amibe így könnyebben bejutnak a kórokozók.

A vízkezelő szerek ráadásul további irritációt is jelentenek majd a sérült területnek, ha pedig ezekből nincs elég a vízben, akkor a fertőzés kockázata a nagyobb. Akkor mi a megoldás?

Ha a seb olyan helyen van, amit víz fölött tudunk tartani, akkor óvatosan, a terület vízhatlan letakarása után, indulhat a hidromasszázs. Ha nincs ekkora szerencsénk, és mindenképpen szeretnénk fürdeni, akkor érdemes a folyékony és vízhatlan ragtapaszt használni. Ez a közvetlenül a bőrre fújható és ott megszilárduló réteg lezárja a sebet és nem ázik fel olyan könnyen, mint a hagyományos ragtapasz.

A végtelenségig azonban ez sem tart ki, tehát csak rövidebb fürdőket vegyünk és a ragtapaszt is mindig újítsuk meg minden egyes csobbanás előtt.