3 súlyos betegség, amit megelőzhetsz rendszeres teafogyasztással

A tea szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását már többször is bebizonyították, rendszeres fogyasztása azonban igazán súlyos betegségek megelőzését is elősegíti. Most ezek közül mutatunk be hármat. 


A tea szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását már többször is bebizonyították, rendszeres fogyasztása azonban igazán súlyos betegségek megelőzését is elősegíti. Most ezek közül mutatunk be hármat. 

Magas vérnyomás

Napjaink egyik népbetegsége, amit sajnos nem mindenki vesz elég komolyan, amikor pedig rájön a hibára, már késő. Egy friss kutatás bebizonyította, hogy azoknak az emberek, akik legalább tizenkét héten keresztül naponta fogyasztottak zöld vagy fekete teát, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint a kísérletben részt vevő azon társaiknak, akik csak néha-néha kortyoltak el egy-egy csészével. A kétfajta tea közül egyébként a zöld tea hatóanyagai csökkentik jobban a vérnyomást, így ennek fogyasztása kifejezetten ajánlott nem csak a magas vérnyomásban szenvedőknek, hanem azoknak is, akik szeretnék megelőzni a betegség kialakulását. 

Hasnyálmirigyrák

Az egyik legagresszívabb és leghalálosabb ráktípus, általában a diagnosztizált betegek alig 5%-a él a betegség felfedezésétől öt évnél tovább. Erre a szörnyű betegsége, illetve kialakulásának megelőzésére a zöld tea van kifejezetten jó hatással. Egy a Cancer Epidemiology című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint főleg a nőknél érzékelhető a tea pozitív hatása, ugyanis a rendszeresen zöld teát fogyasztó hölgyek körében a kínai felnőtteken elvégzett kutatások eredménye alapján 32%-kal kevesebb az esélye a hasnyálmirigyrák kialakulásának, mint azoknál a nőknél, akik nem isznak nap mint nap zöld teát. 

Stressz

Szintén egy elterjedt népbetegség, elhatalmasodását azonban mind a zöld, mind pedig a fehér tea fogyasztása csökkenti. Egy kísérletben 18 személyt, 9 férfit és 9 nőt tettek ki komoly stresszhatásnak különböző feladatok időre történő megoldásával. A tesztalanyok közül néhánnyal zöld és fehér teát, néhánnyal pedig sima vizet itattak, miközben agyműködésüket figyelték. A rögzített értékek alapján kimutatható volt, hogy a teát fogyaszók jobban tűrték a feladatok elvégzésével járó stresszt, mint vizet fogyasztó társaik. 

Címkék: