Ételek, amiket kerülj el szoptatáskor

A szoptatás az anyaság egyik legszebb velejárója, de egyben az egyik legfelelősségteljesebb is, hiszen ebben az időszakban cseppet sem mindegy, hogyan táplálkozik egy kismama, az anyatejjel ugyanis nem csak a szükséges tápanyagokat, de ártalmas összetevőket is átadhat gyermekének. Van néhány olyan étel, amelyet kifejezetten ajánlott elkerülni a szoptatás ideje alatt. 


A szoptatás az anyaság egyik legszebb velejárója, de egyben az egyik legfelelősségteljesebb is, hiszen ebben az időszakban cseppet sem mindegy, hogyan táplálkozik egy kismama, az anyatejjel ugyanis nem csak a szükséges tápanyagokat, de ártalmas összetevőket is átadhat gyermekének. Van néhány olyan étel, amelyet kifejezetten ajánlott elkerülni a szoptatás ideje alatt. 

Olajos magvak

Az olajos magvak fokozottan allergén ételnek számítanak. Fogyasztásuk a szoptatás idején semmiképpen sem ajánlott, mert az anyatejen keresztül is kiválthatják allergén reakcióikat. Ezt leginkább úgy vehetjük észre a kisbabán, ha fáj a hasa vagy bőrpír jelentkezik. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az allergiás reakciók java része csecsemőkorban alakul ki, így az édesanyának komoly felelőssége van abban, hogy hogyan étkezik, hiszen ezzel megóvhatja gyermekét attól, hogy valamilyen ételallergiában szenvedjen hátralévő élete során. 

Hal

Bár ez a kitétel nem minden halra érvényes, vannak olyan fajták, amiket mindenképpen érdemes elkerülni a húsukban található higany miatt. Ilyenek például a csuka, a tintahal és a lepényha, de a kitétel egyébként is a tengeri halakra érvényes. Aki tehát nagyon ínyenc és szereti a tenger gyümölcseit, válassza inkább a lazacot, a tonhalat vagy a heringet. Az egzotikus fajtákat, mint a cápa, a kardhal, a marlin vagy a király makréla pedig messziről kerüljék el. 

Puffasztó zöldségfélék

Ugyan a zöldségfogyasztás kifejezetten ajánlott terhesség és szoptatás idején, nem mindegy, milyen típusú zöldséget eszik a kismama. A puffasztó, magas gázképző hatású ételek az anyatejen keresztül a babák emésztésére is kihatnak. Így ajánlott elkerülni a magas rosttartalmú zöldségeket: a káposztát, brokkolit, valamint a babot, ami könnyen hasfájást okozhat a kicsinek. Szintén ebbe a körbe tartozik a fokhagyma is, amelynek erős íze és illata válthat ki ellenérzést a csecsemőkből. 

Címkék: