Dobd fel egy kicsit a téli köretet a hús mellé

Az új év éj élet jegyében, januárban megnő azoknak a száma, akik egészséges recepteket és mozgásban gazdagabb évet képzelnek maguknak. A mozgásban most nem tudunk segíteni, de egy különleges körettel szeretnénk hozzájárulni a  több zöldség fogyasztáshoz. Mert még a gyökérzöldségekben is rengeteg a kiaknázatlan potenciál.


A téli zöldségkínálat szerencsére egyre nagyobb, de a szakértők szerint akkor tesszük a legjobban, ha helyi, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk. Így bármennyire is csábító a kukorica vagy a sárkánygyümölcs, maradjunk inkább a kelbimbónál és a répánál. A mostani recepthez répára lesz szükség, és ezen kívül mindössze két hozzávaló kell majd, de ha komolyan gondolod a januári kalóriacsökkentést, akkor ebből egyet el is hagyhatsz.

1. Vegyél tehát fél kiló répát, pucold meg és egészben tedd félre.

2. Ehhez vegyél fele ennyi bacont (250 g) és tekerd be velük a répákat.

3. Most kell eldöntened, hogy hogyan készíted majd ezt a téli csemegét. Mi a grillre esküszünk, ahol gyorsan (fél órán belül) elkészül ez a finomság és még az autentikus füstös íz és tovább színesíti az ízpalettát. A faszenes grilleket ugyan kicsit tovább tart begyújtani, mint a sütőt, de a téli grillezés egy kifejezetten lélekemelő hobbi a nagy hideg ellenére is. Ha teheted, próbáld ki és a köret mellett a húst is elkészítheted egyszerre a rácson. Akár a sütő, akár a grill mellett döntesz, melegítsd elő őket 200 fokra, majd ha elérte a kellő hőfokot mehetnek is a répák sülni.

4. Különösebben nem kell vele foglalkozni innentől, egyszer-kétszer fordíthatsz rajtuk egy kicsit, de a következő 20 percben, hagy süljenek maguktól (grill esetében, szigorúan zárt tető alatt). Figyelem! A répa mérete befolyásolhatja a sütés hosszát!

5. 20 perc eltelte után jöhet egy kevés juharszirup. Mivel ez a része nem feltétlenül kompatibilis az új évi diéta tervekkel, akár el is hagyható vagy agave szirupra cserélhető.

6. Pár perces pirítás elég is ezután már, és kész is köret. Húsok vagy grillsajtok mellé is finom és tápláló köret, ami egy egészen új oldalát hozza ki az unalomig ismert répában.

Ebből is látszik, hogy sokszor a kevesebb több. Nem kell feltétlenül különleges alapanyagokkal és technikákkal kísérletezni, a végeredmény két ilyen hagyományos, de kevésbé összeszokott páros esetén is egészen fantasztikus lehet. Az édeskés és puha répa tökéletes kiegészítője a roppanós és sós bacon. Grillen készítve pedig egy különleges program is lehet belőle, ahol a családok és barátok részvételével készül ez a rendhagyó, de nagyon egyszerű téli köret.