Energiatakarékos masszázsmedencék

Jogos-e az aggodalmunk, hogy a masszázsmedence használata, különösen a téli használata, a víz melegen tartása magas energiafogyasztással párosul? Jó hír, hogy nem kell lemondanunk a lazító, frissítő hidromasszázsról, még akkor sem, ha odakint mínuszba fordul a hőmérő higanyszála.


A masszázsmedencék egyik legfontosabb előnye, hogy legyen nyár vagy tél, a jakuzzi lehet a szabadban vagy a házon belül, a víz ezektől a körülményektől függetlenül mindig meleg és a medence bármikor készen áll a használatra. Természetesen az üzemeltetés - a víz melegen tartása, a keringető motor, a befúvók működtetése - mind-mind egy energiaigényes rendszer részei. A prémium minőségű jakuzzik esetén - a gyártás során alkalmazott, fejlett technológiának köszönhetően - garantált az alacsonyabb fogyasztás.

Lehet, hogy hirtelen ötlettől vezérelve beleugrunk egy jakuzzi megvásárlásába és információk híján, merő spórolásból egy kevésbé minőségi masszázsmedencét választunk. Ekkor szinte biztos, hogy a jakuzzi élettartama alatt többszörösen fogjuk megfizetni a magasabb energiaszámlát. Ezt leginkább a téli időszakban vesszük majd észre, amikor a masszázsmedence többet dolgozik a víz melegen tartásán, mint például nyáron. Ennek egyenes következménye a növekvő elektromos fogyasztásban jelentkezik és a villanyszámlánkon látni is fogjuk.

Egy kevésbé jó minőségű masszázsmedence esetén az áramfogyasztás drámai lehet. Ezzel szemben a prémium minőségű anyagokból álló medencék, melyek magas szakmai színvonalon készülnek, lényegesen alacsonyabb fogyasztással működnek. A különbség bizony minden szempontból – élettartam, energiafogyasztás és a meghibásodás lehetősége – a zsebünkre megy.

A prémium minőséget képviselő jakuzzik üzemeltetésénél, növekvő energiaárak mellett sem kell sokkal többet fizetni az elektromos áramért. Tapasztalataink szerint a korábbi 8-9 000 Ft-os fogyasztás 10-15 0000 Ft között alakul, míg a kevésbé minőségi masszázsmedencék fogyasztása háromszor-négyszer ennyi. Sőt, a napi szintű használat sem növeli drasztikusan a villanyszámlát. Ha jó minőséget választunk, eleve garantált, hogy nem lesznek nagy kilengések a számlában.

Fontos tudni, hogy a prémium masszázsmedencék szigetelése kiváló. A Hot Spring jakuzzik teljes habszigeteléssel rendelkeznek, melyek tökéletesen kitöltik a medencetest és a burkolat közötti hézagokat.

A legkisebb medence, a Softub esetében a teljes medencetest hőszigetelésre használt anyagból készül és ennek köszönhetően mindössze 800 Watt teljesítménnyel üzemel. Ez éppen annyi, mintha egy hajszárítót használnánk. Nincs szükség fűtőmotorra, nincs benne fűtés, mert a motor hulladékhője fűti a medence vizét. Így is nagyjából 1 nap alatt fel lehet fűteni és hónapokon keresztül szinte ingyen melegen tartható a víz.

Persze némi odafigyeléssel magunk is sokat tehetünk az energiafogyasztás optimalizálásáért. Érdemes a jakuzzit mindig melegen tartani, rendszeresen használni, a víztisztításra folyamatosan figyelmet fordítani, mert az egyenletes használat igényli a legkevesebb energiát.

Gondoskodjunk arról, hogy használaton kívül a thermotető mindig visszakerüljön a medencére. A párolgás jár a legnagyobb hőelvonással és nem mindegy, hogy 0,5-1 fokot kell visszafűteni, vagy sokkal többet.