Ragyogó lakás tíz perc alatt

Képzeljük el a helyzetet: késő délután van, fárasztó napunk volt, nincs energiánk a lakás takarításával foglalkozni. Egészen addig, amíg nem csörög a telefon. A vonal túlsó végén a férjünk jelenti, hogy tíz perc múlva otthon lesz, és vendéget is hoz: a főnökét, aki, mellesleg, még sosem járt nálunk.


Képzeljük el a helyzetet: késő délután van, fárasztó napunk volt, nincs energiánk a lakás takarításával foglalkozni. Egészen addig, amíg nem csörög a telefon. A vonal túlsó végén a férjünk jelenti, hogy tíz perc múlva otthon lesz, és vendéget is hoz: a főnökét, aki, mellesleg, még sosem járt nálunk.


Ilyen vagy ehhez hasonló helyzet bárkivel előfordulhat. Egy váratlan látogató, akinél számít, milyen benyomást kelt az otthonunk, a másodperc törtrésze alatt elűzi a tétlenségünket. Cselekednünk kell, de azonnal. Első lépésként vegyük számba a legkritikusabb területeket: a konyhapult, a mosogató, a padló, a számla-, papír- és újságkupacok, a fürdőszoba, mindezek valószínűleg gyors beavatkozást igényelnek. Ha rendben vannak, az egész lakás tiszta és rendezett benyomást kelt.


Ha vannak olyan korú gyerekeink, akik segíteni tudnak, nyert ügyünk van. Mozgósítsuk a takarítóbrigádot, mindenki kiválaszt egy területet, így hamar kész lehetünk. Mi van akkor, ha csak magunkra számíthatunk? Ha már elűztük a totális kétségbeesés első pillanatát, azonnal lássunk munkához. Először a konyhapultot, mosogatót, ebédlőasztalt, és a szembetűnő polcokat tegyük rendbe.


Rakjunk el minden oda nem illő tárgyat, most kivételesen a konyhaszekrénybe, de még a sütőbe is berámolhatjuk őket. (Csak másnap meg ne feledkezzünk róla, mit tettünk oda, ha éppen elő szeretnénk a sütőt melegíteni!) Ezután egy gyors törlés minden felületen, és a művelet összesen nem több mint három perc alatt csillogó, rendezett konyhát és ebédlőt eredményez. Ne hagyjuk ki a nappalit sem, tüntessünk el minden káoszra utaló jelet, vagyis az oda nem illő tárgyakat vigyük át a hálószobába, majd csukjuk be az ajtót. Így diszkréten meghatározhatjuk, mely helyiségek látogathatóak, és melyek nem.


Másik három perc a padló feltörlése, a ruhadarabok, cipők felkapkodása és gardróbszekrénybe tuszkolása. Ne feledjük, ez vészmegoldás, holnap majd minden a helyére kerül! Marad még néhány értékes percünk. Kapjuk magunkat is rendbe, biztosan nem szeretnénk slamposnak mutatkozni. Ha szükséges, vegyünk egy gyors zuhanyt, fésülködjünk meg, és vegyünk fel egy csinos, de túlzásoktól mentes, kényelmes ruhát. Ha már a fürdőszobában vagyunk, töröljük át a vécét és a mosdókagylót, a padlót, majd cseréljük le a használt törülközőket, és már kész is vagyunk. Végezetül gyújtsunk meg egy illatgyertyát, vagy fújjunk egy kis légfrissítőt a lakás azon helyiségébe, ahol leültetjük a vendéget. A friss illat a tisztaság érzetét kelti.


Épp jókor végeztük, már halljuk is, hogy nyílik az ajtó, és belép a férjünk a főnöke társaságában. Ragyogó mosollyal és lakással fogadjuk őket, így mindenki elégedett lesz. A küldetés tehát maximálisan teljesítve! Bármilyen hasonló helyzetben alkalmazhatjuk a titkos tízperces receptet a szalonképes, váratlan vendégnek is imponáló lakás eléréséhez. 


Címkék: