Csökkentsd gőzfürdővel a megfázás tüneteit

A hideg, téli időszakban a megfázás elkerülni még a legedzettebbeknek sem sikerül feltétlenül. Az orrfolyós, köhögős, tüsszögős nátha kellemetlen tüneteit azonban csökkentheted gyógyszer nélkül is, teljesen természetes módon. Számtalan előnye mellett, többek között ekkor is hasznát veheted a gőz csodálatos erejének. Hogyan?


A gőzkabin az egyik kevésbé felkapott, de annál hasznosabb wellness eszköz, ami méreténél fogva bármilyen lakásba beépíthető. A gőzkabinok típusa és mérete ugyan változó, de jellemzően egy zuhanykabinnál alig nagyobb egységről van szó, ami percek alatt annyi gőzt fejleszt, hogy teljesen „elmerülhess” benne. A gőzkabinok használata évszaktól függetlenül rengeteg előnnyel kecsegtet, de a náthás időszakban érezheted igazán az összes áldását. Miben segíthet télen a gőzfürdő?

  1. Könnyíti a légzést: A tüdő és a légutak tehermentesítését nyugodtan rábízhatod a forró gőzre. A kiszáradt nyálkahártyákat hidratálja, ezáltal megszűnik a kellemetlen orrszárazság, és a kipirult, irritált bőrbe is visszapótolja a nedvességet. Az eldugult orrok felszabadulnak és a leterhelt tüdő megnyugszik. Már egy fél órás gőzfürdő is jelentősen csökkenti a kellemetlenségeket és javítja a kedélyállapotot.
  2. Javítja a hangulatot: A kedélyállapot javulása nem csak azért fontos, mert boldogan lemondanál a nátha tüneteiről, hanem azért is, mert a megbetegedések kialakulása és elhúzódása szoros összefüggést mutat a stresszel. Amikor a szervezetet stresszes, túl van terhelve, nagyobb eséllyel alakulnak ki betegségek és azok lefolyása is hosszabbodhat. A pihenés és a jó közérzet elérése tehát több szempontból is hasznos a felépülés támogatásához.
  3. Segíti a méregtelenítést: A gőzkabin hőmérséklete ugyan nem olyan magas, mint a finn szaunáé, de a párás közeg és kellemes meleg miatt ugyanúgy beindul az izzadás. A anyagcsere és a kiválasztás felgyorsul, így a test gyorsabban szabadul meg a számára felesleges dolgoktól, akár a megbetegedést okozó vagy súlyosbító anyagoktól. Az izzadás felfrissíti a testet, és a szervezet megemelkedett belső hőmérséklete – a lázhoz hasonlóan – segít leszámolni a kórokozóktól.

+ 1 Illóolajokkal még könnyebb: A kabinokban található gőzfejlesztők legtöbbje képes illóolajokat is befogadni, hogy illatos gőzt fejleszthess. Megfázás esetén érdemes olyan illóolajokat választani, amelyek segítik a gyógyulási folyamatokat: kamilla, eukaliptusz, borsmenta, citrom.

A gőzkabinok bekapcsolásuk után szinte azonnal használhatóak, így a nap bármely szakában segítségül hívhatod őket, de náthás időszakban akár reggel és este is bekapcsolhatod, hogy erősítsd immunrendszered vagy csökkentsd a kellemetlen tüneteket.