A férfiak jobban bírják az alkoholt? Leromboljuk a testünkkel kapcsolatos mítoszokat

  • írta:
  • 2014.10.19

Vajon tényleg képes összetörni a szív? A légkondi megfázást okoz? Gyógyít anyu sebre adott puszija? Némelyik mítosz igaz, a többi csak tévhit.


Vajon tényleg képes összetörni a szív? A légkondi megfázást okoz? Gyógyít anyu sebre adott puszija? Némelyik mítosz igaz, a többi csak tévhit.

A férfiak jobban bírják az alkoholt?

Két hasonló testfelépítésű tesztalany esetében azonos alkoholfogyasztás mellett a férfi valóban jobban bírja a megpróbáltatásokat. Egy New York-i egyetem tanulmánya szerint, ennek egy enzim az oka, mely az alkohol lebontásáért felelős. A nőknek ebből az enzimből sokkal kevesebb van, így a gyomorból több alkohol jut a májba és az agyba.

Összetörhet a szív?

Szó szerint semmiképpen, de egy szerettünk elvesztése, egy szerelem vége rengeteg stresszel jár. Az állandósuló rosszkedv, a depresszió még az immunrendszerre is kihat. Tanulmányok azt is bizonyították, hogy a megözvegyült emberek között megnő a váratlan halálesetek száma a szeretett társ távozása után. Ezért kapcsolta össze a néphit a szív gondjait az egészségünk állapotával.

Ha gyorsan eszed a jégkrémet, megfájdul a fejed?

Ez igaz. Ha hirtelen hatásnak teszed ki a szád hátsó részét, az idegeket valósággal sokkolod, melyek azonnal vészjelzést küldnek az agyba. Hogy elmulaszd a fájdalmat, nyomd a nyelved a szájpadlásodhoz.

A légkondi megfázást okoz?

Nem, a vírusok és bacilusok betegítenek meg bennünket. Bár azért hiszik sokan, hogy a légkondi megfázást okoz, mert a készülék által generált a hőmérséklet- és páratartalom-változás a megfázáshoz hasonló tüneteket eredményez. Ha nem megfelelően tartják karban a légkondit akkor port fúj a levegőbe, mely vörös szemet és tüsszögést okoz.

A sebre adott puszi gyógyít?

Gyerekként talán te is emlékszel, ha beütötted a könyököd, anya odaszaladt és gyógypuszit adott rá. Vajon volt értelme? Közvetve valóban enyhíti a fájdalmat a puszi, ugyanis a törődő szeretet hatására boldogsághormon, endorfin szabadul fel a szervezetben, mely természetes fájdalomcsillapító hatású.

Címkék: