A játszótér a hosszú élet titka

  • írta:
  • 2015.02.09

Egy amerikai életművész kifejezetten időseknek fejlesztett ki olyan edzésprogramot, mely az elmét és a testet egyaránt karban tarja. Alapelve: soha ne hagyd el a játszóteret.


Egy amerikai életművész kifejezetten időseknek fejlesztett ki olyan edzésprogramot, mely az elmét és a testet egyaránt karban tarja. Alapelve: soha ne hagyd el a játszóteret.

Stephen Jepson Amerika-szerte elismert fazekas, keramikus, mesterien megmunkált edényeit még a Smithsonian múzeum is kiállította Amerika legfontosabb kézműves ereklyéi közé, aktív éveiben többek között a Central Florida Egyetemen tanította a keramikus mesterség fortélyait. Hatvanévesen fordult a rendszeres sport felé, hogy megőrizze szellemi és testi fittségét, azóta úszásban, szenior kategóriában több, mint 80 aranyérmet nyert.

Saját eredményein felbuzdulva kidolgozott egy olyan mozgásrendszert, melyet kortól és fizikai állapottól függetlenül mindenki elkezdhet. Alapelve és szlogenje, hogy soha nem szabad abbahagyni a játékot. Az időseknek is élvezetes készségfejlesztő mozgásokat a gyerekek játszótéri játékaiból fejlesztette ki. Eszközeivel nem csak az izmokat és az ízületeket lehet karban tartani, hanem az idegrendszert is, elkerülve ezzel a szellemi leépülést. Sok játéka alkalmas arra is, hogy sérülés után megkönnyítsék a rehabilitációt. Fontosnak tartja azt is, hogy olcsó, mindenki számára elérhető játékokat találjon ki, melyekhez a kellékeket akár a ház körül is meg lehet találni. Változtatni akar a világon, nem meggazdagodni az ötletből.

A napi rendszeres játék okosabbá, egészségesebbé és boldogabbá tett – írja honlapján – a rendszeres mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket, koordinációs-készséget időseknél épp úgy, mint gyerekeknél. A játékokat úgy terveztem meg, hogy különböző nehézségi fokaik miatt bárki elkezdhesse használni őket. Nem mellesleg szórakoztató módon őrizheti meg velük bárki a fittségét.”

Címkék: