Bringatúra: 4 tipp, hogy ne rémálom legyen

Ha sokat kerékpározol és szeretsz hosszú távokat megtenni egyszerre, nem indulhatsz neki a túráknak felkészületlenül, Íme néhány tipp, mire figyelj oda, hogy elkerüld a kellemetlen problémákat útközben. 


Ha sokat kerékpározol és szeretsz hosszú távokat megtenni egyszerre, nem indulhatsz neki a túráknak felkészületlenül, Íme néhány tipp, mire figyelj oda, hogy elkerüld a kellemetlen problémákat útközben. 

A bringa

Természetesen ez az egész kulcsa. Ha hosszú túrákra készülsz, nem mindegy, milyen kerékpárral vágsz neki a kilométereknek. Semmiképpen se az olcsó, hipermarketekben kapható darabokat válaszd, mert ezek kapcsán hatványozottan igaz a mondás: olcsó húsnak híg a level. Keress fel inkább szakboltokat, ahol hozzáértő szakemberek fognak tudni segíteni a neked leginkább megfelelő bringa kiválasztásában, figyelembe véve a terepviszonyokat, távot és azt is, mennyit használnád a kétkerekűt. Szintén fontos, hogy a biciklid tökéletesen a méreteidre legyen állítva, ellenkező esetben már rövid távon is kényelmetlen lehet rajta akár már az ülés is. Ha folyamatosan hosszú túrákat tervezel, mindenképp szánj időt és pénzt a rendszeres karbantartásra is. 

A felszerelés

Ha a megfelelő bicó már a rendelkezésedre áll, még mindig nem vagy menetkész, hiszen egy több tíz, netán száz kilométeres túrára nem indulhatsz el egy rövidnadrágban és pólóban. A legfontosabb felszerelési tárgy a sisak. Itt szintén felejtsd el az olcsó áruházi darabokat, a jó minőségű darabok 10 ezer forint fölött kezdődnek, de hidd el, érdemes rájuk költeni, mert az életedet menthetik meg. Útközben óhatatlanul előfordulhat, hogy defektet kapsz vagy egyéb probléma adódik a kerékpároddal, így mindenképpen legyen nálad gumijavítókészlet, szerszámkészlet és pumpa is. Szintén a biztonságod érdekében semmiképp se indulj el világítás és az ahhoz való pótelemek nélkül. Mivel hosszabb túrákról van szó, nem árt, ha felszereled biciklid túratáskákkal is, de ehelyett jó minőségű, vízhatlan hátizsákot is választhatsz. Az egyik legfontosabb a gondtalan túrázás szempontjából egy kényelmes nyereg, amiből a legjobb választás egy zselés darab. 

Ruházat

Borzasztóan fontos, hogy hosszabb túrákra ne melegítőben és pólóban indulj el. Válassz jó minőségű kerékpáros ruházatot, amely légáteresztő, vízhatlan és megtartja a testmeleged. Ugyanilyen fontos a kényelmes cipő is, és természetesen ez is legyen víztaszító, mert hosszú kilométereket tekerni átázott cipőben az egyik legrosszabb érzés. 

Biztonság

Ha mindezekkel megvagy, indulhat a túra, de csak óvatosan. Tartsd be minden körülmények között a közlekedési szabályokat, ahol lehet, mindig válaszd a kerékpárutakat vagy kevésbé forgalmas útvonalakat és egy nagyon fontos jelszó: légy látható! Válassz élénk színű ruházatot, amelyben könnyen észrevehetnek, ha pedig éjszaka sem akarsz megállni, semmiképpen sem feledkezz meg a fényvisszaverő eszközökről. 

Címkék: