Nem egyformák a melleid? Ez kihathat a mentális egészségedre is

  • írta:
  • 2014.12.03

A feltűnően nem szimmetrikus mellek miatt sok lány önbizalomhiánnyal küszködik, ám a túl nagy mellek is önértékelési zavart okoznak.


A feltűnően nem szimmetrikus mellek miatt sok lány önbizalomhiánnyal küszködik, ám a túl nagy mellek is önértékelési zavart okoznak.

Tinédzserkorban még nagyobb hatással van a szellemi, lelki fejlődésre a nem szokványos mellméret. Egy bostoni kórházban végeztek átfogó vizsgálatot, melyben 59 lány vett részt 12 és 21 éves kor között. Mindegyiküknek legkevesebb egy melltartóméret különbség volt a két melle között. A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a lányok mentális egészségére közvetlenül kihat a testük asszimmetriája. Az alacsony önértékelés és az önbizalomhiány az enyhébb tünetek közé tartoznak, sokuk depresszióval, vagy borderline személyiségzavarral is küzd, mely szélsőséges hangulatingadozással és önkárosító viselkedéssel is járhat.

Dr Brian Labow, a kutatás vezetője elmondta: „A kórosan nagy mellek is hasonló tüneteket okoznak. Az érzelmi jólét jóval magasabb azoknál a nőknél, akiknek nagyjából egyformák és normál méretűek a mellei. Az emberi test aszimmetrikus, ezért fontos megjegyezni, hogy nem apró, hanem kifejezetten jól látható eltérésekről beszélünk.”

A tünetek ellenére az orvos nem tanácsolja a műtéti beavatkozást tinédzserkorban, hacsak ez egészségügyileg nem indokolt. A testi fejlődés végeztével azonban sokat segíthet az önértékelésben, ha kiegyenlítik a méreteket, vagy épp csökkentik. Illetve hozzátette: „A lelki támogatás a műtétnél is fontosabb. Érdemes szakembert, pszichológust is felkeresni, ha szükséges.”

Címkék: