Mivel radírozzuk a bőrt és mivel ne?

Puha, mint a babapopsi! Jó lenne, ha bőrünk mindig megőrizné ezt a gyerekkori puhaságot, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával a bőr egyre vastagabbá, tapintása egyre érdesebbé válik. Ilyenkor kerül elő a bőrradír. De melyiket válasszuk?


A kozmetika egynél több válasszal is előállt, ami a radírozást illeti, így választhatunk enzimes, mechanikai, gyümölcssavas és lúgos radírozás közül is. De mégis mi a különbség és melyik a legjobb a bőrnek?

A legtöbbször a boltok polcain a mechanikai peelinget kínáló termékekkel futhatunk össze. Ezek azok a termékek, amelyek apró szemcséket tartalmaznak, ami a felső elhalt hámréteg eltüntetéséért felel. A hatás azonnal érezhető, de érzékeny bőrűeknek mégsem a legjobb választás, mert az éles szemcsék karcolják a egészséges bőrt is. Az anyag nem  tesz különbséget az elhalt és még nagyon is élő sejtek között és nem biztosít egyenletes radírozást.

Az enzimes peeling már jobb választásnak tűnik. Ezt a biológiai radírt főleg papaya és ananász enzimekkel érik el a kozmetikumok, ami tulajdonképpen feloldja az elhalt hámsejteket. A bőr jól tolerálja, mert nem annyira erőszakos, mint a mechanikus radírozás, de létezik még egy ennél is hatékonyabb típus.

A kémiai vagyis savas radírozás helyes használat mellett nemcsak biztonságos, de nagyon hatékony is. Az ehhez használt AHA-savak ugyanis nem közvetlenül a sejteket bontják le, hanem az azok lelökődését gátló, a sejteket együtt tartó ragacsos anyagot. Így segíti az elhalt hámsejtek elválását, anélkül, hogy az új, egészséges sejtekben bármi kár keletkezne.

Hatásukat épp ezért hosszabb idő alatt fejtik ki, legalább 15 percig érdemes fent hagyni őket, hogy elvégezzék a lebontó munkát. Cserébe viszont azonnal érezhető a pozitív hatás. A bőr színe élénkebbé és homogénebbé, tapintása pedig simábba válik.

A medikozmetikumokat gyártó QMS még az érzékeny bőrűekre is gondolt, és a közönségkedvenc Exfoliant Fluid mellé kifejlesztették a Dermabrasive Gelt, ami minden bőrtípusra ajánlott és kíméletesen újítja meg az elvastagodott arcbőrt.