A biztonságos grillezés 7 aranyszabálya!

Noha a mai modern grillek már nagyon biztonságosak, az emberi türelmetlenség, oda nem figyelés továbbra is gondot okozhat a tűzzel dolgozó készülék használatánál. Jöjjön tehát 7 szabály, amit feltétlenül be kell tartani a biztonságos grillezéshez.


1. Ügyelj a grill helyének megfelelő kiválasztására! A legtöbbet azzal teheted a biztonságért, ha jó helyet választasz a grillnek. Ez legyen kellően messze a háztól, fáktól és mindentől, ami potenciálisan éghető (kerítés, bútor). Ez nemcsak a grill körüli, de a grill alatti területre is érvényes, egy kiugró égő fadarab is komoly károkat okozhat, ha deszkára vagy műanyag borításra esik.

2. Készülj a tűzre! Mert ahol tűz van, ott mindig előfordulhatnak kisebb-nagyobb fellángolások a lecsöpögő zsír, a feltámadó szél miatt. A komolyabb tüzek megakadályozására legyen a közelben tűzoltó-készülék, egy vödör víz, homok vagy legalább egy vízi pisztoly.

3. Minden éghető anyagot tarts távol a tűztől és a lángoktól. És igen, ebbe te is beletartozol. Folyékony gyújtófolyadékot vagy bármilyen könnyen gyúló anyagot a lehető legmesszebb tegyél a tűztől. Lángoló, már égő tűzre ne locsolj soha folyékony begyújtószert!

4. A gáz grillek begyújtásánál alkalmazd a 10-5 szabályt. Ha 10 másodpercen belül nem gyullad be a gázgrill, akkor várj 5 percig a következő kísérlet előtt, mert különben nagyon gyorsan felgyülemlik a kiáramló gáz, amiből könnyen baj lehet.

5. A gázgrilleket gyakran ellenőrizd, nehogy szivárgás legyen a rendszerben. A csöveket a legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy szappanos vízzel bekened a felületüket és bekapcsolod a grillt. Ha apró buborékokat látsz, akkor az újbóli grillezés előtt cseréld ki a sérült részt a biztonságos grillezésért.

6. Amikor végeztél, győződj meg róla, hogy teljesen eloltottad a tüzet. Gázgrill esetén előbb zárd el a gáztartály szelepét, majd ezután kapcsold ki a grillt. Mielőtt letakarnád, ellenőrizd, hogy a sütés során felgyűlt zsír sem kaphat-e lángra. Faszenes grillnél hagyd elhalni a tüzet, esetleg rásegíthetsz egy kis homokkal vagy hamuval. A sütés után visszamaradt hamut azonban aznap már ne mozgasd, legjobb, ha vársz 48 órát, míg az is tökéletesen kihűl, és csak azután tisztítsd ki a grillt.

7. Végül talán a legfontosabb, hogy a grillnél csak olyan ember álljon, aki tudja, mit csinál és kellően józan is a biztonsági előírások betartásához. Na meg ahhoz, hogy ne égesse oda az ételt.