Hasznos tippek füstöléshez a grillen

A füstölés kellemes aromát ad a húsoknak, sajtoknak, zöldségeknek, de bármilyen könnyűnek is tűnik a folyamat, egyáltalán nem mindegy hogyan, mikor és meddig füstölsz. Na és hogy mivel!


A faszén grillek természetes velejárója a füst, ami ízesíti a sülő ételt. Az elektromos és a gázgrillek ezt a füstös aromát önmagukban nem képesek előállítani, így rásegítésre, füstölőfákra van szükség. Ennek a segédletnek a használata még a faszén grilleknél sem ritka, mert a faszénből keletkező füstnél sokkal finomabb eredmény érhető el a fával való sütés során. Nem kell azonban lemondani teljesen a faszénről – hiszen ennek a hőfoka jóval könnyebben irányítható, mint a fáé, ezért egyszerűbb vele dolgozni – éppen elég, ha ilyenkor is egy füstölődobozba vagy kilyuggatott alufóliába teszel fadarabokat (lehetőleg kisebbeket, 2-3 centimétereseket), amik gondoskodnak a karakteresebb, esetleg gyümölcsös ízhatásról.

A füstölésre szinte bármilyen nyers fa megfelelő (tehát az előkezelt, festett, leselejtezett bútorrészek, fák kiesnek), de figyelembe kell venni, hogy az egyes fatípusok eltérő aromával rendelkeznek, másként reagálnak a füstölésre és változó az is, hogy meddig füstölnek. Fa helyett választhatod még a teát, a szénát vagy a zöldfűszert is, de ezek jóval rövidebb ideig adnak füstöt, így inkább halak vagy szárnyasok ízesítésére alkalmasak. A nagyobb, vörös húsok már testesebb fákat igényelnek, és gyakran többszöri utántöltést.

A füstölésre szánt fákat keménység szerint csoportosítják, amiből már lehet következtetni arra, hogy egy adag meddig fog égni. A puha fák rövidebb ideig használhatóak, míg a keményebbek tovább füstölnek. Túlzásba vinni viszont a füstölést sem szabad, mert az uralkodó füstös íz elnyomhatja az eredeti ízeket, és az soha nem cél.

Hogy a füstölésre szánt fa valóban csak füstöt adjon és ne égjen el gyorsan, különféle trükköket lehet bevetni. A grillekhez kapható füstölődoboz az egyik segédlet, mely távol tartja a tüzet a fától, de a füstöt engedi távozni. Sokan a fadarabokat előre vízbe áztatják, hogy lassabban égjenek el, ami valóban nyújtja a füstölési időt, de a felvett víz meg is változtatja a füst ízét és összetételét, ezt is érdemes tehát belekalkulálni. A vízmentes időnyerésre a dupla csomagolás is beválik. Kétszeres alufólia rétegbe kell tekerni a fát vagy a füstölődobozon belül kell kialakítani egy plusz fészket, ami tovább őrzi az aromás füstöt.