Hogyan grillezz gombát?

A gomba magas víztartalmánál fogva különösen alkalmas grillezésre, hiszen a magas, direkt sütési hőmérséklet ellenére sem szárad ki, hanem finom puha marad (amennyiben persze nincs túlsütve). Az eltérő nagyságú gombákból azonban más-más sütési módszerrel lehet kihozni a maximumot.


A nagyobb kalappal rendelkező gombák, mint amilyen például a portobello gomba a nagyobb távközzel bíró rácson sem esnek át, még akkor sem mikor a sütés következtében lezajló nedvességvesztés miatt jelentősen összemennek. Őket tehát lehet a többi élelmiszerrel együtt, akár a húsok mellett is sütni. Kisebb gombákkal már kockázatos a hagyományos rácson való sütés, azokat inkább zöldségkosárban célszerű, a tönk nélkül sütni.

A gomba előkészítése során is célszerű figyelembe venni az élelmiszer sajátosságait, ez esetben a sérülékenységét. Mosni csak nagyon óvatosan szabad, de ezt akár el is lehet hagyni, ha helyette gyengéden letörölgeted a gombáról a földet. A kalapnál még ezt is elhagyhatod, annál elég ha a felső réteget, a kalap perem alól indulva finomat lehúzod. Ez után már mehet is a grillre. Ízesíteni elég a grillre felhelyezett példányokat, előpácolásra a gomba esetében általában nincs szükség.