Grillezz fűszereket

A húsok, köretnek való zöldségek grillezése mellett rengeteg olyan recept van, amiket olvasva kénytelenek vagyunk rájönni, hogy a grill milyen sokoldalú eszköz. A sütik, gyümölcsök, kagylók mellett, fűszereket is grillezhetünk. De nem valami más alapanyaggal együtt, hanem magában.


A grill előcsalogatja a fűszernövények virágos aromáját, de minden zöld fűszer esetén használható ugyanakkora sikerrel. Elsősorban a fás szárú növényeket érdemes pár percre a grillre dobni, mint amilyen a rozmaring vagy a kakukkfű. Az ennél lágyabb textúrájú ízesítők sajnos nagyon könnyen megégnek és megkeserednek, így bármilyen csábítónak is tűnik egy kis grillezett bazsalikom vagy cilantró, ezeket inkább ne grillezd önmagukban (vagy fokozottan figyelj oda).

A fás szárú fűszereket egészben, szárral együtt kell a közepesen meleg grillre helyezni, ahol pár perc alatt megkapja jellegzetesen gazdag aromáját. A művelet tehát nem vesz igénybe sok időt, a sülő húsok mellett vagy már a grill melegedő szakasza alatt is elvégezhető a pirítás. Az így kapott fűszereket aztán teheted a pácba vagy félrerakhatod későbbre, hogy a nem grillen készített ételeknél is élvezhesd ezeket az ízeket, de akár koktélokba is rakhatsz a növényekből.

A kakukkfű például kifejezetten jól illik egy hűsítő citrusos koktélhoz, amiben a lime és a limoncello mellett a gin ízét is kihozza egy szál kakukkfű. A sok jéggel kínált limoncello koktél partikhoz, ünnepi összejövetelekhez ideális, és a markánsabb húsos ételekhez is jól megy ez a könnyed, hűsítő ital.