Nagyon izgalmas, amikor egy finom kelt tésztát kemencében süthetünk meg, viszont a fáradtságos és hosszú felfűtési időhöz már jóval kevesebb embernek van kedve. Az Alfa Forni kemencével ez a probléma megoldódik, hiszen 15-20 perc alatt felfűthető és kezdődhet is, jelen esetben az aranygaluska sütése.
Aranygaluska Alfa Forni kemencében
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 30 dkg dió darált
- 7+10 dkg vaj
- 2 db tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a tejben 1 púpozott evőkanál cukorral, közben a 7 dkg vajat megolvasztom. Amikor az élesztő felfutott a liszthez keverem és hozzá adom a tojások sárgáját, és a vajat. Lágy tésztát dagasztok belőle, majd 40 percre meleg helyre teszem, hogy a duplájára kelhessen. Amikor megkelt 1 cm vastag lappá nyújtom és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A galuskákat megforgatom olvasztott vajban majd a darált dió és 10 dkg cukor keverékében.
Kivajazott formába teszem és még 40 percet hagyom kelni. Ez az idő bőven elegendő, hogy a kemencét felfűtsem és vissza is tudjam hűteni kb 200 fokra. Amikor a kívánt hőmérsékletet elérte, a tepsit a kemencébe teszem és 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha a dió a tetején nagyon pirulna, sütőpapírral letakarom.
Vaníliasodóval és meggylekvárral tálalom.