Ázsiai ihletésű falatkák, nyárson tálalva. Tökéletes parti előétel!
Ázsiai BBQ nyárs előételnek
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 500 g ribeye steak
- 120 ml bbq szósz
- 2 ek kávé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek aprított gyömbér
- 60 ml Hoisin szósz
- 2 ek rizsecet
- 120 ml szójaszósz
- 180 ml édes chili
- 1 ek pirított szezámmag
- 3 szál újhagyma
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 300°C és Kamado Joe grill esetén tegyük be a Divide & Conquer rendszert. A legalsó fokra pedig tegyük be a rácsot.
- Amíg melegszik a grill, készítsük el a pácot az édes chili, a szójaszósz, a rizsecet, az aprított fokhagyma, az aprított gyömbér és a szezámmag felének összekeverésével. A végén még egy kevés felkarikázott újhagymát is adhatunk hozzá.
- A húsról vágjuk le a felesleges zsírt és vágjuk vastag csíkokra.
- Tegyük bele az elkészített pácba a húst és pihentessük 30 percet.
- Amíg pihen a hús, jöhet az ázsiai BBQ szósz elkészítése. A BBQ szószt keverjük el a 2 evőkanálnyi (erős) kávéval és a Hoisin szósszal.
- A hús pihentetése után, olajozzuk le a rácsokat és mehet fel a steak a forró rácsokra. Nem kell hosszan sütni, csak lepirítani és megkaramellizálni a szószt.
- Ezután vegyük le a húst és tegyük egy zárható zacskóba, majd klopfoljuk egy kicsit, hogy vékonyabb és puhább legyen.
- Vágjuk a húst a kívánt méretre és húzzuk azokat nyársra.
- Az így előkészített nyársakat megsüthetjük azonnal, de későbbi sütésre is eltehetjük.
- Amikor eljött a sütés ideje, akkor a forró (300°C) rácsokra vagy öntöttvas serpenyőre tegyük fel a nyársakat és pirítsuk 1 percig, hogy átmelegedjen.
- Az elkészült húst kenjük meg még egyszer az ázsiai BBQ szósszal, szórjuk meg a pirított szezámmaggal és a felkarikázott hagymával.