A BBQ koronázott királya egy fatüzeléses offset smoker, ami semmilyen más tüzelőanyaghoz sem hasonlítható ízt ad az elkészült ételeinknek. A mai napon nem a mindenki által ismert és kedvelt pulled pork készült, hanem szeletelhető állagú maradt a tarja.
Bbq tarja Cactus Jack offset smokerben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 2.5 kg tarja
- 80 g rub
- 20 g rub
Elkészítés:
Begyújtásnál kötésbe teszem a fát a Cactus Jack offset smoker tűzterébe, majd begyújtom azt és megvárom, amíg eléri a sütőtér hőmérséklete a 130 fokot. Közben a tarját befűszerezem. 2 különböző rubot használok a tökéletes fűszerezéshez. Jelen esetben Suncity Szeged Brisket rubját és Balu rubját szanáltam 80-20 arányban.
Amikor a hús bekerült a sütőbe már nincs is más dolgunk csak folyamatosan pakolni a tüzet, tartani a hőmérsékletet és figyelni a füstöt, hogy az megfelelő legyen.
A hús felületét óránként spricceltem simán vízzel. Nem használok hozzá mást. Amikor a bark megfelelő állagú volt (megszáradt a hús felülete, a színe szép és mozgatásra repedezik a felülete) becsomagoltam. Jelen esetben ez 70fok körüli maghőmérsékletnél történt. Becsomagolva tovább sütöttem 86-87 fokos maghőmérsékletig.
Amikor a sütőből kivettem 30 percet pihentettem és szépen tudtam szeletelni