Áfonyás-körtés pite

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: 3

Áfonyás-körtés pite

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1 csomag linzertészta
  • 1 kg körte
  • 450 g áfonya
  • 3 g fahéj
  • 1 g őrölt koriander
  • 10 g narancshéj
  • 160 g mandula
  • 160 g cukor
  • 80 g barna cukor
  • 120 g liszt
  • 15 g tápióka gyöngy
  • 60 g vaj

Elkészítés:

  1. Az előre csomagolt linzertésztát hajtogasd ki és bélelj ki vele egy 22-24 cm-es formát, majd az edény szélén túlnyúló tésztát vágd le.
  2. Hámozd meg a körtét, vágd ki a magházát és aprítsd fel kis (kb. 1 cm-es) darabokra. Add hozzá a tisztított áfonyát és narancshéjat.
  3. Ezután egy kisebb tálban kevert össze a fehér cukrot, a beáztatott tápiókát, a fahéjat és a koriandert, majd ezzel a keverékkel szórd meg a gyümölcsös mixet.
  4. A fűszerezett gyümölcsökkel töltsd meg a tésztát, majd szórd meg a mandula darabokkal.
  5. A tetején lévő morzsalékos tésztával a barnacukrot, a lisztet és a (hideg) vajat dolgozd össze, majd terítsd be vele a gyümölcsös réteget.
  6. 210 °C-ra felmelegített grillen süsd a süteményt 15 percig, majd mérsékeld a hőfokot 180 °C-ra és így süsd a tésztát további 45 percig.
  7. Amikor a tészta széle aranybarnára változik és a gyümölcsös rész forrni kezd, elkészült a sütemény.

Extra tippek:

  • Vanília vagy sztracsatella, tejszínes fagylalttal tálalva különösen finom. A hideg fagyi és a meleg sütemény kontrasztja nyáresti étkezések fénypontja lehet.
  • A szeleteléssel várj addig, amíg egy kicsit kihűl a desszert, vagy eleve kanállal adagold kisebb tálkákba.
  • A desszert más gyümölccsel is kipróbálható. Ezzel a fűszerezéssel kiváló a szilvás és a meggyes pite is.