A fekete ételek mostanában nagyon divatosak, még fesztivált is rendeznek kifejezetten fekete ételekkel. Sajnos sok esetben ezt a színt ételfestékkel, vagy porrá tört széntablettával érik el, de az igazi megoldás a tintahal tinta, a fekete bucim ezzel készült.
Fekete hamburger buci Alfa Forni kemencében
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 800 g liszt
- 2 dl tej
- 2 dl görög joghurt
- 3 dkg cukor
- 1.5 dkg só
- 4 g tintahal tinta
- 4 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- 1 db tojás
- 8 dkg vaj - olvasztott
Elkészítés:
Első lépésként a cukor felét és az élesztőt elmorzsolom a langyos tejben és meghintem a tetejét liszttel. Amíg az élesztő felfut, megolvasztom a vajat. A lisztet egy tálba szitálom, hozzá adom a maradék cukrot a 2 tojás sárgáját, a joghurtot a felfuttatott élesztőt, a tintahal tintáját és a már nem meleg olvadt vajat. Géppel vagy kézzel dagasztom 10 percig, majd hozzá adom a sót és további 5 percig folytatom a dagasztást. Amikor a tészta szép fényes, rugalmas és sem a kezemhez sem a tálhoz nem ragad, egy kelesztő tálat vékonyan megszórok liszttel és a tésztát bele teszem. letakarom folpackkal és 50 percig langyos helyen hagyom kelni.
Miután a tésztám megkelt egyenlő részekre osztom, (8-12 bucira elég, mérettől függően) egyesével gömbölyítem őket, majd a tenyeremmel a tetejüket lenyomva ellapítom a tészta gömböket kb 2 cm vastagra.
Ismételten 50 percet hagyom kelni, a megformázott tésztát. Ezután megkenem a felületüket 1 felvert tojással és ízlés szerint durva szemű sóval vagy szezámmaggal megszórom.
200 fokos kemencében sütöm 15 percig.