Egy nagyon guszta, ízléses és mutatós előétel, amely minden kerti parti sztárja lesz. Az elkészítése időigényes, de nagyon egyszerű.
Fokhagymás-limeos garnéla leveles tészta kosárban marinált retekkel, sárgarépával és káposztával édes chilihabbal
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 db jégcsapretek
- 3 db sárgarépa
- 0,5 fej káposzta
- 30 db garnéla
- 1 db lime
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldség alaplé
- 50 gr proespuma hideg habokhoz
- 2 ek édes chiliszósz
- 15 db kovászos leveles kosárka
- 2 dl halszósz
- 3 dl rizsecet
- 1 db szárított chili
Elkészítés:
A káposztát nagyon vékony csíkokra vágom, a retket és a sárgarépát pedig julienne vágóval szintén vékony csíkokra. A halszószt, ecetet, a szárított chilit 2 dl vízzel felforralom, majd a zöldségekre öntöm, és amikor kihűlt, 2 napra a hűtőbe teszem. A 2 nap leteltével, ha nem elég savanyú, még adok hozzá ecetet.
A grillt öntöttvas lappal együtt 200 fokra melegítem, közben pedig pácot készítek a rákoknak a lime levéből, szőlőmag olajból és reszelt fokhagymából. Ebben a pácban hagyom a rákokat 30 percre. Oldalanként 1-1.5 percig sütöm a rákokat.
Kézi mixerrel összekeverem az alaplevet a proespuma port és a chiliszószt, majd habszifonba töltöm, és egy patront tekerek bele.
A tészta kosár aljára kerül a lecsepegtetett savanyított zöldség, amire 2 db garnélát teszek, majd egy kis habot nyomok a tetejére.