Lekváros kalács reggelire vagy a délutáni kávé mellé? Talán nincs ember, aki ezt ne szeretné, és ha mindez a grillen készül, még fantasztikusabb lakoma

Fonott kalács Kamado Chef grillen

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 3

Fonott kalács Kamado Chef grillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • 0,5 dl tej

Elkészítés:

 

Az élesztőt 1 dl tejben egy, kis cukorral feloldom és felfuttatom. A liszthez adom a maradék cukrot, a sót, a tojások sárgáját, a maradék tejet, a tejszínt és a felfuttatott élesztőt. Amikor a tészta összeállt 3 részletben hozzá adom az olvasztott vajat. Mindig csak akkor adok hozzá újabb adag vajat, amikor az előzőt teljesen beledolgoztam a tésztába. Miután bele dolgoztam az összes vajat, szép hólyagosra dagasztom a tésztát és 50 percet hagyom kelni.

Amikor a tészta duplájára kelt, átgyúrom, és 3 részre osztom, majd hármas fonással elkészítem a kalácsot. Újabb 30 percet hagyom kelni. Közben begyújtom a grillt. Indirekt sütésre szerelem fel, a rácsra egy pizzakövet teszek, és 180 fokra fűtöm fel.

Amikor a tészta megkelt tejjel elkevert tojássárgájával megkenem és egy sütőpapírral a pizzakőre teszem. 30-35 perc alatt készre sütöm.

Vajjal és kamado Chefben készült füstölt rumos fahéjas szilvalekvárral tálalom.

A szilvalekvár receptje:

https://www.grillreceptek.hu/grillreceptek/rumos-fahejas-szilvalekvar-keg-ben-sutve