Füstölt lazacos tészta vodkával

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Füstölt lazacos tészta vodkával

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 120 g füstölt lazac
  • 56 g vaj
  • 700 g széles metélt (fettuccine)
  • 150 g parmezán sajt
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál chili pehely
  • 1 db paradicsom
  • 3 ek vodka
  • 500 ml tejszín
  • 10 g só
  • 7 g bors

Elkészítés:

  1. A közepesre felfűtött grillen egy szószos edényben olvaszd fel a vajat.

  2. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a chili pelyhet, majd pirítsd őket 5 percig, míg a hagyma aranybarna nem lesz.

  3. A kisebb csíkokra vágott füstölt lazacot és a magjaitól, héjától megszabadított felkockázott paradicsomot is add a hagymához.

  4. Sózd, borsozd a készülő szószt.

  5. Kicsit vedd feljebb a hőmérsékletet, és 2 percig főzd magas hőfokon folyamatos keverés mellett.

  6. Ekkor jöhet bele a vodka, és ezzel egy időben csökkentsd a hőmérsékletet is. Majd főzd addig a szószt, amíg felére nem esik vissza.

  7. Amikor sűrűsödni kezd a szósz, keverd bele a tejszínt is, és főzd tovább az egészet, míg a felére nem redukálódik a mártás.

  8. Eközben sós vízben főzd ki a széles metéltet, és leszűrés után tartsd melegen, hogy amikor elkészül a mártás, azonnal tálalhasd.

  9. A melegített tálra helyezett tésztát a szósszal bőven meglocsolva és reszelt parmezánnal meghintve tálald.

Extra tippek:

  • Chili pehely helyett őrölt vagy karikákra vágott chilit is használhatsz, de ha friss fűszernövényt teszel az ételbe, figyelj arra, hogy minél korábban kerül bele, annál erősebb lesz a végeredmény.

  • Fettuccine helyett más szélesebb típusú tésztát is használhatsz a recepthez, például pappardellét.

  • Tálaláskor a parmezán mellé szórhatsz az ételre petrezselymet is, ami tovább színesíti a fogás megjelenését.