Füstölt padlizsán mártogatós

Elkészítési idő: 140 perc
Nehézség: 3

Füstölt padlizsán mártogatós

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db salottahagyma
  • 1 db chipotle paprika
  • fél csokor petrezselyem
  • 60 ml citromlé
  • 45 ml olívaolaj
  • 10 g harissa
  • 5 g só
  • 5 g frissen őrölt bors
  • 2 marék hickory fa

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a keg grillt 110 °C-ra, és szórd a faszénre a füstöléshez használt hickory fát.
  2. A fokhagymát és a padlizsánt készítsd el. A padlizsánt vágd ketté és olajozd be a húsát, míg a fokhagymafej felső 1/3-át vágd le – pucolni nem kell, és olajjal ezt is jól kend be.
  3. Ezután körülbelül 2 órán keresztül füstöld a padlizsánt és a fokhagymát. Ha ez idő leteltével sem puhult volna még meg teljesen a padlizsán, akkor kicsit növeld a hőmérsékletet és süsd még 15-20 percig.
  4. A sütés végeztével hámozd meg a padlizsánt és vágd apró darabokra.
  5. A fokhagymát nyomd ki a héjukból és a padlizsánnal együtt tedd bele egy aprítóba. Szórj bele minden más fűszert is a chipotle paprika kivételével, és dolgozd egynemű masszává.
  6. A szószt felaprított chipotle paprikával, és pár csepp olívaolajjal tálald.

Extra tippek:

  • A padlizsán mérete nagyban befolyásolja a sütés időtartamát. Kisebb padlizsánokat akár egészben is süthetsz, míg a nagyobbakat négybe is vághatod.
  • Ha túl tömör a mártogatós, akkor olívaolaj hozzáadásával lazíthatsz még rajta.
  • Amennyiben túlzottan füstös lenne a mártogatós, egy kis majonéz hozzáadásával lágyíthatsz a keveréken.
  • A chipotle paprika helyett használhatsz bármilyen erős paprikát is, nem kell feltétlenül füstölt paprikával helyettesíteni.