- írta: Peitli Csilla
Kóstolja meg ezt a könnyű, pikáns lazacot, mely fél óra alatt el is készül! Ezért megéri begyújtani a grillt!
Gyömbéres-juharszirupos grillezett lazac
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rózsabors (frissen őrölt)
- 0,5-1 evőkanál sriracha szósz
- 2 nagyobb darab lazacfilé
- ízlés szerint balzsamecet
- 1 kisebb fej brokkoli
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
- olívaolaj
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
Elkészítés:
1. Gyújtsa be a grill készüléket és melegítse fel 285 C fokra.
2. A lazac pácléhez keverje össze a szójaszószt, a juharszirupot, a srirachát és a reszelt gyömbért.
3. A lazacot papírtörlővel jól megszárítjuk, hogy minden nedvességet felszívjon, és ropogós legyen a bőre. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Helyezzük a páclébe bőrös oldalával felfelé egy sekély serpenyőben 5 percre, ügyeljünk arra, hogy a bőrös oldal a lehető legszárazabb maradjon. Ezután alaposan olajozza és sózza meg a lazac bőrét, hogy ne ragadjon a rostélyhoz.
4. A brokkolit locsolja meg olíva olajjal és balzsam ecettel. Sózza, borsozza.
5. Először tegye a brokkolit a grillre, és süsse körülbelül 10 percig. Ezután a lazacot bőrrel lefelé, zárt grillben 4-5 percig grillezze.
6. Nyissa ki a grillt, alaposan kenje be a maradék páclével, majd szórja meg a lazacot őrölt rózsaborssal és fordítsa meg. Süsse további 3-5 percig, amíg közepesen átsül.
7. Vegye le a brokkolit és a lazacot a grillről. Locsolja meg a brokkolit balzsam ecettel és őrölt rózsaborssal. Díszítse a lazacot vékonyra szeletelt gyömbérrel. Jó étvágyat!