Ezzel a sós karamellás almával egy kis gyümölcsöt csempészhetsz a karácsonyi menübe, aminek még a gyerekek is örülnek majd.

Karácsonyi sós karamellás alma a grillről

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: 4

Karácsonyi sós karamellás alma a grillről

írta: Broil King Magyarország

Hozzávalók:

  • 8 db savanykás alma
  • 225 g vaj
  • 440 g barna cukor
  • 240 ml kukorica szirup
  • 1 konzerv sűrített tej
  • 2 kk vanília kivonat
  • ízlés szerint füstölt sópehely
  • 8 db fa nyárs

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 110 fokra.
  2. Egy serpenyőben tegyük fel a vajat melegedni a grillre.
  3. Jöhet mellé egy nagy lábas víz, amit forraljunk fel.
  4. A lobogó vízbe mártsuk bele pár másodpercre az almákat, hgoy minden szennyeződés vagy viasz leoldódjon róla, majd töröljük szárazra.
  5. Az almákat vagdossuk be körbe egy kicsit, hogy az ízek majd jobban átjárhassák a gyümölcsöt.
  6. Tegyük őket egy tepsire és süssük a grillen 20 percig az almákat a vaj mellet.
  7. Amikor elkészültek az almák, nyomjunk mindegyike egy fa nyársat nyélnek.
  8. Amíg az almák sülnek, addig a füstölt vajat, a barna cukrot, a kukorica szirupot és a sűrített tejet keverjük össze és forraljuk fel.
  9. Folytonos keverés mellett közepes hőfokon sűítsük 25-30 percig vagy amíg a szósz eléri a 120 fokot.
  10. Amikor elárte a kellő hőfokot vegyük le és keverjük bele a vanília kivonatot.
  11. Gyorsan dolgozva, mársuk bele az almákat a szószba, majd szórjuk meg őket a sópehellyel.
  12. Hagyjuk sütőpapíron kihűlni az almákat, amíg megszilárdul rajtuk a máz.

+ 1 tipp: Gyorsan és nagyon óvatosan dolgozzunk a karamellás szósszal, mert nagyon forró és a könnyen megégethet.

+ 2 tipp: A sópelyhet a karamellbe is keverhetjük az almák bemártása előtt.