Egy kis előkészülettel egy igazán ízletes, illatos és porhanyós lazac kerülhet az asztalra.
Cédruslapon grillezett lazac
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1,5 kg lazac filé
- 1 db citrom
- 1,5 ek boróka bogyó
- fél marék friss oreganó
- 2 ek sópehely
- 2 dl rum
- 20 tekerésnyi frissen őrölt bors
- 2 db cédruslap
Elkészítés:
- A cédrus lapokat áztassuk be a rumba.
- A lazacból szedjük ki a szálkákat egy csipesz segítségével.
- A boróka bogyókat törjük össze egy mozsárban a sóval és a borssal.
- Ezt a masszát aztán terítsük el a lazacon.
- A cédrus lapra mehet az oregánó fele, majd erre tegyük fel a halat.
- A hal tetejére tegyünk vékonyra szeletelt citromot és az oregánó másik felét.
- Locsoljuk meg az egészet egy kevés olívaolajjal, helyezzük a halra a második falapot is, és hagyjuk pihenni, amíg az OFYR felfűt.
- Gyújtsuk be a grillt és amikor a vaslap már forró, tegyük a halat sülni.
- Süssük 25 percig, időnként elforgatva a lapot, hogy ne égjen meg nagyon és ne kapjon lángra.
- Amikor lejárt az idő, fordítsuk meg a lazacot, hogy most a másik fa legyen alul és süssük újabb 10 percig.
- A kész lazacot salátával és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.