Egy kis előkészülettel egy igazán ízletes, illatos és porhanyós lazac kerülhet az asztalra.

Cédruslapon grillezett lazac

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: 4

Cédruslapon grillezett lazac

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lazac filé
  • 1 db citrom
  • 1,5 ek boróka bogyó
  • fél marék friss oreganó
  • 2 ek sópehely
  • 2 dl rum
  • 20 tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 2 db cédruslap

Elkészítés:

  1. A cédrus lapokat áztassuk be a rumba.
  2. A lazacból szedjük ki a szálkákat egy csipesz segítségével.
  3. A boróka bogyókat törjük össze egy mozsárban a sóval és a borssal.
  4. Ezt a masszát aztán terítsük el a lazacon.
  5. A cédrus lapra mehet az oregánó fele, majd erre tegyük fel a halat.
  6. A hal tetejére tegyünk vékonyra szeletelt citromot és az oregánó másik felét.
  7. Locsoljuk meg az egészet egy kevés olívaolajjal,  helyezzük a halra a második falapot is, és hagyjuk pihenni, amíg az OFYR felfűt.
  8. Gyújtsuk be a grillt és amikor a vaslap már forró, tegyük a halat sülni.
  9. Süssük 25 percig, időnként elforgatva a lapot, hogy ne égjen meg nagyon és ne kapjon lángra.
  10. Amikor lejárt az idő, fordítsuk meg a lazacot, hogy most a másik fa legyen alul és süssük újabb 10 percig.
  11. A kész lazacot salátával és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.