Finom, egészséges és házilag készített fűszerezése miatt könnyen személyre szabható. A grillezett lazac gyorsan elkészül és nem terheli a gyomrot sem.
Grillezett lazac zöldffűszeres vajjal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 220 g vaj
- 3 ek citromlé
- 2 marék friss zöldfűszerek
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Egy aprítóba kockázzuk bele a vajat és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kezdjük el összedolgozni, hogy krémes állagot kapjunk. Ehhez többször állítsuk meg a gépet és kaparjuk le a vajat az oldalakról.
- Amikor már kezd krémesedni a vaj, adjuk hozzá a kedvenc zöldfűszereinket (mint a petrezselyem, bazsalikom, kapor, snidling vagy kakukkfű).
- Adjuk a vajhoz a citromlevet is és dolgozzuk össze az egészet krémes állagú, fűszervajjá.
- A vajból formázzunk hengert és tekerjük fóliába, majd mehet is a hűtőbe dermedni.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- A lazacokat kenjük le az olajjal és sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
- Amikor meleg a grill, tegyük fel a halakat a rácsra és bőrös felükkel lefelé süssük percig.
- Ekkor fordítsuk meg és süssük újabb percig, hogy teljesen átsüljön a lazac.
- A lazacokat helyezzük tányérra és tálalás előtt egy-egy karika fűszervajat tegyünk a tetejükre, hogy a melegtől ráolvadjon a fűszeres, krémes vaj.