- írta: Peitli Csilla
Juharszirupos füstölt borda
írta: SpaTrend
Hozzávalók:
- 1 kg sertés borda
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál zöld hagyma
- 15 g szezámmag
- 15 g dijoni mustár
- 5 g curry por
- 230 ml juharszirup
- 45 ml narancs leve
- 30 ml ketchup
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek worchester szósz
- 1 db juharfa deszka
Elkészítés:
- A deszkát áztasd be vízbe legalább 1 órával a sütés megkezdése előtt.
- Melegítsd elő a sütőt kb. 180°C-ra.
- A bordát közben tedd bele egy serpenyőbe, amit aztán fóliázz le szorosan. Ezt – még minden ízesítés nélkül – tedd fel a grillre és süsd egy negyed órát, hogy puhuljon a hús.
- A mellékégőn közben készítsd el a szósz egy közepes edényben. Ehhez melegítsd össze a juharszirupot, a narancslét, a ketchupot, a szójaszószt, a mustárt és a Worcestershire szószt.
- Amikor ezek teljesen összekeveredtek, jöhet bele a curry por, a fokhagyma és az apróra vágott zöldhagyma is. 15 perc alatt sűrítsd be a szósz. Nem kell ott állni mellette, de időnként azért ne felejts el belekavarni.
- Amikor letelt a serpenyős sütés ideje, vedd ki a bordát és alaposan kend be a (lehetőleg még meleg) szósszal. De ne kend rá az egészet, a szósz felét tartsd meg a sütés közbeni kenegetésre.
- Közben vedd ki az áztatott fadeszkát és arra tedd a bordát a csontos részével lefelé. Így együtt helyezd őket a grillrácsra, és alacsony hőmérsékleten kezd el sütni.
- Zárt fedő alatt süsd a húst és ne ijedj meg a füstöléstől, azért a vizes deszka a felelős.
- Időnként nézz rá a bordára (kend meg a szósszal), mert nem lenne szerencsés, ha a juharfadeszka meggyulladna.
- 25 percig süsd a bordát a deszkán, majd tálalhatod az ételt, akár közvetlenül a juharfa deszkán is.
Extra tippek:
- Ha egy napra túl sok grillezni való jutott, akkor érdemes logisztikával javítani a helyzeten. A bordák utolsó sütési fázisához fontos a grill, de a serpenyőben való elősütést elvégezheted akár a konyhai sütődben is. Így míg az bent sül, kint a kertben készülhet más finomság.
- A borda füstös ízét befolyásolhatod a fedő nyitogatásával. A nyitás-zárás ismételgetése csökkenti a benti füst mennyiségét, és így enyhébb ízhatás érhető el.