Juharszirupos füstölt borda

Elkészítési idő: 130 perc
Nehézség: 5

Juharszirupos füstölt borda

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés borda
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zöld hagyma
  • 15 g szezámmag
  • 15 g dijoni mustár
  • 5 g curry por
  • 230 ml juharszirup
  • 45 ml narancs leve
  • 30 ml ketchup
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek worchester szósz
  • 1 db juharfa deszka

Elkészítés:

  1. A deszkát áztasd be vízbe legalább 1 órával a sütés megkezdése előtt.
  2. Melegítsd elő a sütőt kb. 180°C-ra.
  3. A bordát közben tedd bele egy serpenyőbe, amit aztán fóliázz le szorosan. Ezt – még minden ízesítés nélkül – tedd fel a grillre és süsd egy negyed órát, hogy puhuljon a hús.
  4. A mellékégőn közben készítsd el a szósz egy közepes edényben. Ehhez melegítsd össze a juharszirupot, a narancslét, a ketchupot, a szójaszószt, a mustárt és a Worcestershire szószt.
  5. Amikor ezek teljesen összekeveredtek, jöhet bele a curry por, a fokhagyma és az apróra vágott zöldhagyma is. 15 perc alatt sűrítsd be a szósz. Nem kell ott állni mellette, de időnként azért ne felejts el belekavarni.
  6. Amikor letelt a serpenyős sütés ideje, vedd ki a bordát és alaposan kend be a (lehetőleg még meleg) szósszal. De ne kend rá az egészet, a szósz felét tartsd meg a sütés közbeni kenegetésre.
  7. Közben vedd ki az áztatott fadeszkát és arra tedd a bordát a csontos részével lefelé. Így együtt helyezd őket a grillrácsra, és alacsony hőmérsékleten kezd el sütni.
  8. Zárt fedő alatt süsd a húst és ne ijedj meg a füstöléstől, azért a vizes deszka a felelős.
  9. Időnként nézz rá a bordára (kend meg a szósszal), mert nem lenne szerencsés, ha a juharfadeszka meggyulladna.
  10. 25 percig süsd a bordát a deszkán, majd tálalhatod az ételt, akár közvetlenül a juharfa deszkán is.

Extra tippek:

  • Ha egy napra túl sok grillezni való jutott, akkor érdemes logisztikával javítani a helyzeten. A bordák utolsó sütési fázisához fontos a grill, de a serpenyőben való elősütést elvégezheted akár a konyhai sütődben is. Így míg az bent sül, kint a kertben készülhet más finomság.
  • A borda füstös ízét befolyásolhatod a fedő nyitogatásával. A nyitás-zárás ismételgetése csökkenti a benti füst mennyiségét, és így enyhébb ízhatás érhető el.