A hamburger egy igazán megosztó étel. Ha egy finom szaftos kézműves burgerre gondolunk, mindenki szájában összefut a nyál, míg ha a gyorsfagyasztott húspogácsára jut eszünkbe egy silány, gyenge minőségű ételre asszociálunk.
Hamburgert nem csak marhahúsból lehet készíteni ezért szeretném most megmutatni egy igazán szaftos kacsaburger elkészítését.
Kacsa burger Imperial gázgrillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 4 db Bőrös kacsamell
- 4 db Hamburger zsemle
- 2 dl majonéz
- 1 dl ketchup
- 2 dkg kapribogyó
- 5 dkg bébi spenót
- 15 dkg savanyú káposzta
- 1 db alma
- 3 fej lilahagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 0,5 dl víz
- 2 gramm Szódabíkarbóna
Elkészítés:
A hamburger elkészítését az előkészületekkel kezdem, mert az előkészítés hosszabb időt vesz igénybe mind maga a hamburger elkészítése.
Az Imperial gázgrill egy rácsának a helyére öntöttvas lapot teszek és felfűtöm a sütőt 250 fokra
Az első lépés a savanyú káposztasaláta elkészítése. A káposztát kinyomkodom és átvágom, hogy ne maradjanak benne hosszú szálak. Nem az ízén változtat, hanem a fogyaszthatóságán. 1 fej lilahagymát apró kockákra vágok és az almát a káposzta vastagságával megegyező csíkokra vágom. A káposzta felét a rostlapra teszem és enyhén megpirítom, majd hozzá keverem a maradék káposztához, az almához és a lilahagymához. Ízlés szerint sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel ízesítem, majd a hűtőbe teszem, hogy az ízek össze tudjanak érni. Ezt a salátát akár előző nap is elkészíthetem.
A maradék lilahagymát és a kaliforniai paprikát csíkokra vágom sóval és egy pici cukorral elkeverem, majd amikor levet engedett kinyomkodom és a rostlapon megpirítom. Amikor elkészült egy kevés olíva olajat öntök ré, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítem.
A burger szószhoz a majonézt, a ketchupot összekeverem és hozzá adok 1 evőkanálnyit a kapribogyó levéből. 1 salott hagymát apró kockákra vágok a kapribogyóval együtt és a szószhoz keverem.
Elérkezett az ideje a húspogácsa elkészítésének. A kacsamellek bőrét átnézem és megtisztítom, majd ledarálom, borssal fűszerezem. A kacsamell zsírja nagyon laza szerkezetű ezért keverek hozzá 0,5 dl vizet és 2g szódabikarbónát, hogy ne essen szét. Sózni csak sütés közben fogom.
A hamburger zsemlét félbe vágom és lepermetezem olíva olajjal, majd a rácsra teszem, hogy megpiruljon. Közben a húst a rostlapon sütni kezdem. A kacsamellet nem kell teljesen átsütni, A rosé kacsamell igazán szaftos és ízletes. A megpirított bucit megkenem a burger szósszal, bébi spenót leveleket teszek rá. A spenótra kerül a savanyú káposztás saláta, majd a kacsa húspogácsa. A húspogácsa tetejére kerül a pirított lilahagyma és a kaliforniai paprika és lezárom a buci tetejével