Ezzel a pizzával alig pár perc munka van. Tényleg gyerekjáték az összeállítása, de a hosszú kelesztés miatt, muszáj előre gondolkodnod!
Lassú kelesztésű pizza, rekord gyors sütési idő
írta: Alfa Forni Magyarország
Hozzávalók:
- 900 g liszt
- 650 g víz (33 fokos)
- 20 g só
- 8 g száraz élesztő
Elkészítés:
- A kimért langyos vízhez adjuk hozzá az instant élesztőt és keverjük össze.
- Adjuk hozzá a fele lisztet és keverjük le teljesen.
- Ezután jöhet csak a só, ami így nem kerül közvetlen kapcsolatba az élesztővel.
- Amikor ezt is elkevertük, jöhet a liszt másik fele.
- Keverjük össze - még mindig dolgozhatunk spatulával vagy fakanállal - másfél perc alatt. Nem kell gyúrni, a hosszú kelesztési idő majd elvégzi a dolgát és egy kívül ropogós, belül puha pizzát kapunk.
- Válasszunk akkora edényt a tésztának, amiben van helye nőni, majd fedjük le és kelesszük 2 óráig.
- Amikor szépen megkelt a tészta, tegyük be a hűtőbe legalább egy napra, de akár 7-10 napig is tarthatjuk ott. A következő naptól kezdve, bármikor kivehetünk belőle egy keveset, hogy megsüssük pizzának vagy kenyérnek, garantált a siker.
- Amikor sütni szeretnénk a pizzát, vegyük ki a tésztát a hűtőből.
- Szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel és a kezünket is lisztezzük be, mert a tészta ragacsos lesz.
- Vegyünk ki a tisztából egy kisebb (250 g-os) darabot és kezdjünk belőle golyót formázni, úgy, hogy mindig maga alá hajtjuk a tésztát. Ha több pizzát is sütünk, minden formázzuk meg, majd helyezzük őket egy kiolajozott tálcára, úgy, hogy ne érjenek össze.
- Fedjük le a tálcát, hogy ne száradjon ki a tészta teteje, és jöhet a második kelesztés 30-90 perc közötti idővel.
- Ekkor már kezdjük el begyújtani a kemencét és fűtsük fel 450 fokra.
- Amikor elérte ezt a hőfokot a pizzakemence (az Alfa Forni kemencéknek 20 perc is elég ehhez), toljuk a fákat oldalra, és takarítsuk le a kemence közepét egy kefével. A kemence sütőfelülete ekkor kicsit visszahűl, de ezt pont tökéletes lesz a vékony tészták megsütéséhez.
- A tésztát az ujjainkkal nyomkodjuk laposra, a tészta szélén egy magasabb peremet hagyva, ami a nápolyi pizzák egyik védjegye.
- Ezután jöhet a pizzára a paradicsomszósz és a választott feltétek.
- A kemencébe helyezett pizza rekord idő alatt (2 perc) megsül, de az egyenletes sülés érdekében, érdemes kicsit forgatni, hiszen azon a részen, ahol a fa ég, melegebb a kemence.
+ 1 tipp: A pizzalapátra könnyebben fel tudod majd tenni a vékony tésztát, ha sütőpapírt teszel alá, amit a kemencében majd kivehetsz alóla! Gyakorlottabb pizzakészítők pedig szórhatnak a lapátra kukorica lisztet, rizslisztet vagy búzadarát, hogy jobban csússzon a tészta a lapáton.