Egy nagyon finom fűszeres steak kétféle burgonya körettel, ha el akarjuk kápráztatni a vendégeinket vagy családunkat

Marha rostélyos szarvasgombás fűszervajjal, grillezett édesburgonyával és jacket potato

Elkészítési idő: 6o perc
Nehézség: 3

Marha rostélyos szarvasgombás fűszervajjal, grillezett édesburgonyával és jacket potato

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1 kg Marha rostélyos
  • 4 darab Burgonya
  • 4 db édesburgonya
  • 5 dkg Vaj
  • 1 kávéskanál Szarvasgomba pép
  • 1 teáskanál Só
  • 1 teáskanál Roppantott bors
  • 1 szál újhagyma
  • 4 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A húst formára kötözöm, vékonyan beolajozom a felületét, majd roppantott borssal fűszerezem. Sütő papírba csomagolom és egy éjszakára hűtőbe teszem. 

A kerámia grillt direkt-indirekt sütésre szerelem fel és felfűtöm, hogy a dóm hőmérője 250 fokot mutasson. A burgonyákat vékonyan beolajozom és az indirekt oldalra teszem sülni kb 55 percre. A puha vajat kikeverem a szarvasgomba péppel, majd folpackba teszem. Egy hengert formázok belőle és a hűtőbe teszem. A hús minden oldalát 2-2 percig pirítom a direkt hőn, majd 30 percre az indirekt oldalra teszem. Amikor letelt a 30perc pihentetem, amíg a burgonya elkészül. Közben az édesburgonyát meghámozom és 1.5 cm vastag szeletekre vágom. Az indirekt oldalon a héjas burgonya mellett készre sütöm. 

Amikor a burgonyák elkészültek, a húst 4 egyforma szeletre (kb 25 dkg) vágom és direkt sütéssel mindkét oldalát 2 percig sütöm.

Tálalásnál a héjas burgonya tetejébe keresztet vágok és megnyomom, hogy megnyíljon. Megsózom és egy kanál tejfölt teszek rá és megszórom a karikára vágott újhagymával