Egy nagyon finom fűszeres steak kétféle burgonya körettel, ha el akarjuk kápráztatni a vendégeinket vagy családunkat.
Marha rostélyos szarvasgombás fűszervajjal, grillezett édesburgonyával és jacket potato
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 kg Marha rostélyos
- 4 darab Burgonya
- 4 db édesburgonya
- 5 dkg Vaj
- 1 kávéskanál Szarvasgomba pép
- 1 teáskanál Só
- 1 teáskanál Roppantott bors
- 1 szál újhagyma
- 4 evőkanál tejföl
Elkészítés:
- A húst formára kötözöm, vékonyan beolajozom a felületét, majd roppantott borssal fűszerezem. Sütő papírba csomagolom és egy éjszakára hűtőbe teszem.
- A kerámia grillt direkt-indirekt sütésre szerelem fel és felfűtöm, hogy a dóm hőmérője 250 fokot mutasson.
- A burgonyákat vékonyan beolajozom és az indirekt oldalra teszem sülni kb. 55 percre.
- A puha vajat kikeverem a szarvasgomba péppel, majd folpackba teszem. Egy hengert formázok belőle és a hűtőbe teszem.
- A hús minden oldalát 2-2 percig pirítom a direkt hőn, majd 30 percre az indirekt oldalra teszem.
- Amikor letelt a 30 perc, pihentetem, amíg a burgonya elkészül.
- Közben az édesburgonyát meghámozom és 1,5 cm vastag szeletekre vágom. Az indirekt oldalon a héjas burgonya mellett készre sütöm.
- Amikor a burgonyák elkészültek, a húst 4 egyforma szeletre (kb. 25 dkg) vágom és direkt sütéssel mindkét oldalát 2 percig sütöm.
- Tálalásnál a héjas burgonya tetejébe keresztet vágok és megnyomom, hogy megnyíljon.
- Megsózom és egy kanál tejfölt teszek rá és megszórom a karikára vágott újhagymával.