A burgerek királynője, ha éppen le kell nyűgözni valakit!

Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 3

Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 adag marinara szósz
  • 15 db mini mozzarella
  • 6 db spenótlevél
  • 4 ek mascarpone
  • 2 db édeskömény
  • 2 csomag retek
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk balzsamecet
  • 1 db padlizsán
  • 1 csokor bazsalikom
  • marinara szósz: 1 db hagyma
  • 1 db répa
  • 2 ek zeller
  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 1 tk só
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • ciabatta: 25 dkg liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élasztő

Elkészítés:

  1. A marinara szószt és a kenyértésztát készítsük elő előző nap.
  2. A szószhoz az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a répát és a zellert. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá. Beleszórjuk a szárított fűszereket is. Használhatunk friss fűszert is, azt a főzés végén tegyük bele.
  3. Addig főzzük, míg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek. Közben többször pótoljuk az elfogyó nedvességet vízzel, végül teljesen sűrítsük be. Nyomjuk bele a fokhagymát, pár percig még rotyogtassuk, végül zárjuk el. Kóstoljuk meg, sót, borsot, cukrot állítsuk be ízlés szerint. Felhasználásig félretesszük, hűtőben egy hétig simán eláll.
  4. A ciabattához valókat úgy nagyjából fakanállal összekeverjük, másnapig szobahőmérsékleten lefedve kelni hagyjuk. Akkor lesz jó, ha túlkel, majd összeesik.
  5. Másnap erősen lisztezett deszkára borítjuk, egyszer-kétszer átforgatjuk. Lisztezett kézzel teniszlabdányi darabokat tépünk belőle, sütőpapíros tepsin kör alakúra egyengetjük. 200-220 fokos sütőben gyorsan megsütjük, kivéve vízzel megspricceljük, hogy puha maradjon.
  6. A húspogácsához a hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon sárgára pirítjuk. Hozzákeverjük a marhahúshoz, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát. Diónyi gombócokat formálunk, négyet-ötöt egy pálcára nyomkodunk. Olajozott grillrácson minden oldalukat megsütjük, majd óvatosan lehúzzuk a pálcáról. A gombócokból sem árt többet sütni, míg a társaság várakozik, sült zöldséggel nagyon jól csúszik bor mellé.
  7. A spenótleveleket nagyobb darabokra tépkedjük, összeforgatjuk némi olajjal és balzsamecettel.
  8. Az édesköményt és a retket cikkekre vágjuk, a padlizsánt centisre szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, beolajozzuk a rácsot, megsütjük a zöldségeket.
  9. Tálalás előtt a zsemléket kettévágjuk, vágott felüket a grillen megpirítjuk. Az alsó részükre jön egy ek mascarpone, rá pár spenótlevél. Ráteszünk pár db húsgolyót, közéjük tépkedjük a mozzarellát. A tetejükre ültetünk a sült padlizsánból, erre kanalazzuk a marinara szószt, végül rátesszük a tetejét és gyorsan rögzítjük.
  10. A retket, a bazsalikomleveleket és az édesköményt összeforgatjuk kevés balzsamecettel, a hamburgerrel tálaljuk.

 

A különleges ízhatás érdekében süsd a húst grillrácson.