A mai napon a megnyitó ünnepséggel kezdetét veszi a Nyári Olimpia. Kicsit górcső alá veszünk néhány sportolót és elkészítjük a kedvenc ételét egy grillen. Az első kiszemeltünk Hosszú Katinka és az egyik kedvenc étele, a paprikás csirke
Olimpiai Menü I Hosszú Katinka kedvence (paprikás csirke Kamado Joe grillen)
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirkcomb filé
- 0,5 kg hagyma
- 2 db paprika
- 4 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 5+1 dl víz
- 2+1 dl fehérbor
- 50 g fűszerpaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint majoranna
Elkészítés:
A Kamado Joe grillt 200 fokra felfűtöm a deflektorkövekkel és némi boroshordó füstölőfával. Ahogy a grillt begyújtottam rögtön beteszem a dutch ovent a libazsírral, hogy együtt melegedhessenek fel. Közben a hagymát, a fokhagymát és a paprikát apróra vágom.
Amint a grill elérte a megfelelő hőfokot, az apróra vágott alapot az edénybe teszem, megsózom és majoránnával fűszerezem, majd nagyjából 10 percig párolom. Eközben a paradicsomokat is apró kockára vágom és a hagymás alaphoz adom és további 10 percet párolom. ezután felöntöm 0,5 liter vízzel és addig párolom, amíg a víz teljesen elpárolódik. Ismételten felöntöm, de most a fehérborral, amit szintén teljesen elpárologtatok. Ahogy a bor is elforrt az alapot thermomixben krémesre turmixolom. A dutch ovenbe visszatéve megszórom a fűszerpaprikával, 1 dl vizet és 1 dl bort öntök hozzá, majd bele teszem a csirkecomb filéket és készre párolom. A tejfölt elkeverem a liszttel, majd a forró alapból hozzá merek 2 merőkanállal, elkeverem és behabarom vele a pörköltet. 10 perc alatt kiforralom, hogy a liszt besűríthesse a szaftot.
Galuskával és uborkasalátával tálalom.