A mai napon a megnyitó ünnepséggel kezdetét veszi a Nyári Olimpia. Kicsit górcső alá veszünk néhány sportolót és elkészítjük a kedvenc ételét egy grillen. Az első kiszemeltünk Hosszú Katinka és az egyik kedvenc étele, a paprikás csirke

Olimpiai Menü I Hosszú Katinka kedvence (paprikás csirke Kamado Joe grillen)

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 1

Olimpiai Menü I Hosszú Katinka kedvence (paprikás csirke Kamado Joe grillen)

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirkcomb filé
  • 0,5 kg hagyma
  • 2 db paprika
  • 4 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5+1 dl víz
  • 2+1 dl fehérbor
  • 50 g fűszerpaprika
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint majoranna

Elkészítés:

 

A Kamado Joe grillt 200 fokra felfűtöm a deflektorkövekkel és némi boroshordó füstölőfával. Ahogy a grillt begyújtottam rögtön beteszem a dutch ovent a libazsírral, hogy együtt melegedhessenek fel. Közben a hagymát, a fokhagymát és a paprikát apróra vágom.

Amint a grill elérte a megfelelő hőfokot, az apróra vágott alapot az edénybe teszem, megsózom és majoránnával fűszerezem, majd nagyjából 10 percig párolom. Eközben a paradicsomokat is apró kockára vágom és a hagymás alaphoz adom és további 10 percet párolom. ezután felöntöm 0,5 liter vízzel és addig párolom, amíg a víz teljesen elpárolódik. Ismételten felöntöm, de most a fehérborral, amit szintén teljesen elpárologtatok. Ahogy a bor is elforrt az alapot thermomixben krémesre turmixolom. A dutch ovenbe visszatéve megszórom a fűszerpaprikával, 1 dl vizet és 1 dl bort öntök hozzá, majd bele teszem a csirkecomb filéket és készre párolom. A tejfölt elkeverem a liszttel, majd a forró alapból hozzá merek 2 merőkanállal, elkeverem és behabarom vele a pörköltet. 10 perc alatt kiforralom, hogy a liszt besűríthesse a szaftot.

Galuskával és uborkasalátával tálalom.