Szálaira eső porhanyós hússal töltött tortilla sok fokhagymával és csípős paprikával!

Omlós marhahússal töltött tortilla

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: 3

Omlós marhahússal töltött tortilla

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1-1,5 l marhahús alaplé
  • 1 db tri-tip
  • 1 ek kömény
  • 6 db guajullo chili
  • 2 ek bbq fűszerkeverék
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g feta sajt
  • 7,5 dl vörösbor
  • 2 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db jalapeno paprika
  • 1 csokor koriander zöldje
  • 12 db tortilla

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 175°C-ra. 
  2. Amikor elérte a kellő hőfokot a grill, tegyünk be egy nagy öntöttvas edényt melegedni és dobjunk egy kevés füstölőfát a faszénre.
  3. A marhahúst ízesítsük a BBQ fűszerkeverékkel, majd tegyük fel az olajjal kikent, már forró öntöttvas serpenyőbe és kezdjük pirítani.
  4. Zárt fedő alatt hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon és átjárja a füst.
  5. 4 perc után nyissuk fel a grillt és fordítsuk meg a húst, hogy a másik oldala is megsülhessen.
  6. Jöhet újabb 4 perc a húsnak.
  7. Amikor mindkét oldala szépen megpirult a húsnak, öntsük rá a bort, a marhahús alaplét. Annyi folyadék legyen az edényben, hogy háromnegyedik ellepje a húst.
  8. Jöhet hozzá a kömény, a hagyma, a fokhagyma, a chili és az olívaolaj is.
  9. Zárjuk vissza a tetőt és grillezzük 30 percig a húst.
  10. Ezután nyissuk fel a grillt és a húst fedjük le alufóliával úgy, hogy a gőz azért távozhasson és a füst bejuthasson.
  11. Folytatódhat a sütés további 3,5-4 óráig, amíg teljesen megpuhul a hús, annyira, hogy egy villával is könnyen rostjaira bonthatjuk. 
  12. Időnként nézzünk rá és ha nagyon lefogy a folyadék szintje, akkor öntsünk alá egy kevés alaplét (főleg az elején), hogy ne égjen le a hús.
  13. Amikor megsült a húst, akkor szedjük rostjaira. Nem kell kiszedni a visszamaradt szaftból.
  14. A tortillákat kicsit mártjuk meg a hús szaftjában és gyorsan pirítsuk le őket is a grillen.
  15. Ezután pakoljuk meg a felvágott paradicsommal, sajttal, jalapeno paprikával és a hússal és a mellette sült paprikákkal, hagymákkal. 
  16. Végül szórjuk meg a koriander felaprított zöldjével és tekerjük fel.

+ 1 tipp: Ha még nincs öntöttvas serpenyőd, akkor mindenképpen érdemes beszerezned egyet. Kiváló, örök darabok, amelyekben szuperül lehet pirítani húst és az egytálételeket akár tálalhatod is bennük. Látványos kiegészítői lesznek az asztalnak!

+ 2 tipp: A hús szétszedését gyorsan és hatékonyan megcsinálhatod az erre kitalált hústépőkkel, amelyekkel egy nagy darab hús is pillanatok alatt szétszedhető.