- írta: Peitli Csilla
A Cassoulet egy francia babos egytálétel, melynek elég sok változatát ismerjük. Van aki csirkével, van aki kacsával és van aki sertéssel készíti. Mi most a szaftosság és az enyhén ragacsosság jegyében a bőrös malachús mellett tettük le voksunkat. Grillen, kemencében szokás speciálisan erre tervezett mázas agyagedényben készíteni, de én most egy vastagabb falú fém, wok-szerű edényt választottam, hogy az étel minden alkatrészét átjárja egy,a szintén saját döntés alapján választott almafa füstje.
Cassoulet a francia babos egytál
írta: Tarsoly László
Hozzávalók:
- 2 pár sütni való kolbász
- 60 dkg Bőrös malaccomb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 0,5 kg vöröshagyma
- 7 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg tarkabab
- 3 dl pürésített paradicsom
- 3 dl vörösbor száraz
- 15 dkg barnacukor
- 40 g só
- 15 g frissen őrölt bors
- 5 g kakukkfű
Elkészítés:
Füstölt szalonna zsírján lepirítjuk az apróra vágott hagymát, rápakoljuk a feldarabolt malachúst, erre a már egy vagy 2 napja beáztatott tarkababunkat, rá az apróra vágott fokhagymát, ha valaki nagyon csípősen szeretné, akkor chilit is. Az egészet leöntjük 3 dl vízzel és a többi alapanyagból összekevert paradicsomos szósszal. Mindennek tetejére jöhetnek a kolbászok, melyeket érdemes úgy megválasztani, hogy kevésbé legyenek zsírosak. Ezután 130-150 fokos grillben(azért kell ilyen nagy hő, mert ugye vastag falú edénnyel dolgozunk, és minimum 20 fok vesztesség van ilyenkor)az első fél órát füstölőfa kíséretében nyomjuk. Ezután kolbászainkat levéve átkavarjuk az étkünket, majd a kolbik visszatétele után akár 3 óra hosszig moziba is elmehetünk, ha stabil a grillünk hőbeállítása és adnak valami komolyabb filmet. Ezután újbóli keverés következik a kolbászokkal együtt. Majd szintén megnézhetünk egy filmet vagy shoppingolhatunk a szerettünkkel egy zsúfolt plázában. Az utolsó fél órában viszont már színen(egyes opciók választásakor van, aki szinten is lesz)kell legyünk, mivel kaszulénk elérkezett a végső stádiumába, el kell veszítsen minden felesleges folyadéktartalmat nyitott grillfedő mellett.
Ezután edényünket letakarva kb. 25 percig pihentetjük a benne rejlő testes, ugyanakkor ízgazdag finomságot.
Egy jókora tányér elfogyasztása után csak fel fogod magadnak tenni a kérdést, hogy "most a bab is hús?"
Dönts okosan, lakj jól!