- írta: Peitli Csilla
A spagetti carbonara egy ikonikus gyöngyszeme az olasz konyhának, ahol tökéletesen megmutatkozik a kevés, de nagyon jó minőségű alapanyagok szerepe egy ételben.
Sajnos a carbonara spagettit még most is sokan rosszul ismerik és rosszul készítik, így kerülhet bele bacon, tejszín és fokhagyma, valamint díszítésnek petrezselyem.
Szeretném megmutatni a tradicionális verziót, amit ha elkészítünk igazi ízkavalkáddal találkozunk.
Spagetti carbonara Broil King Baron gázgrillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 150 g guanciale
- 200 g Pecorino sajt
- 4 db tojás sárgája
- 2 db tojás
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
A guancialet csíkokra vágom és hideg serpenyőben lassan elkezdem pirítani. Fontos, hogy hideg serpenyőbe kerüljön, mert így megfelelő mennyiségű zsír tud belőle kisülni. Közben a vizet felforralom, hogy a tésztát kifőzzem. Én picit korábban szűröm le, mint hogy elérné az al dente állagot, mert szeretném, ha ezt már a serpenyőben érné el. Amíg a szalonna pirul, a víz pedig felforr a pecorino sajtot lereszelem és összekeverem a tojásokkal.
Amikor a guanciale szépen megpirult, kiszedem a serpenyőből, a visszamaradt zsírjába teszem a tésztát, 1 merőkanál főzővízzel és a tojásos sajtos keverékkel. 1-2 percre visszateszem a serpenyőt a grillre, ügyelve hogy a tojásokból ne rántotta, hanem egy krémes mártás legyen. Tálalásnál ráteszem a szalonnát és még reszelek rá pecorino sajtot.