A hagyományos tepsis burgonya egy egyszerűen elkészíthető, ízletes étel, amely a ropogósra sült szalonna, a karamellizált hagyma és sült káposzta ízével varázsolja el a családot. A puha burgonya és a gazdag ízek tökéletes harmóniában vannak, így ez az étel minden családi ebéd vagy vacsora fénypontja lehet. Próbáld ki, és garantáltan mindenki repetát kér majd!
Szalonnás, kolbászos tepsis burgonya “anyukám módra”
írta: Simicz Heni
Hozzávalók:
- 1,5 kg Burgonya
- 30 dkg savanyú káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 40 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg Füstölt kolbász
- 5 dkg sertészsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint fokhagyma por
Elkészítés:
Recept 4 főre:
1. Melegítsd elő a kamadót 180 fokra. Deflektort használj ehhez a recepthez.
2. Hámozd meg a burgonyát, majd szeleteld vastag karikákra.
3. A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg majd a hagymát vágd vastag szeletekre, a fokhagymából pedig felezz meg 6 gerezdet, hogy kiadja majd az ízét.
4. A szalonnát és a kolbászt vágd arányos nagyobb darabokra 4 fő részére.
5. Egy tepsit, jénait vagy öntöttvas serpenyőt kenj ki zsírral, rétegezd bele a burgonya szeleteket.
6. Szórd meg só-bors-fokhagyma (spg) keverékkel.
7. Tedd rá a hagyma karikákat és a fokhagyma gerezdeket.
8. Most következik a rétegezésben a savanyított apró káposzta.
9. Majd a szalonna és a kolbász, melynek zsírja szépen, ahogy sül lefelé csorog majd és ízletessé teszi a burgonyát és a hagymát is.
10. Süsd 180 fokon amíg aranybarna és ínycsiklandó illatú nem lesz a szalonna, sült és szaftos a kolbász, puha a hagyma és a burgonya, ami körülbelül 90 perc lesz.
Kínáljuk savanyúsággal, csípős szósszal.
Jó étvágyat kívánok!