Teriyaki szósz

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: 1

Teriyaki szósz

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 1 db citrom héja
  • 75 g cukor
  • 120 ml szójaszósz
  • 60 ml rizsecet
  • 60 ml fehérbor

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat keverd össze egy főzésre alkalmas edényben, majd forrald fel a keveréket.
  2. Néhányszor megkeverve főzd addig a szószt, amíg körülbelül felére fogy, és sűrűbbé válik.
  3. Ezután távolítsd el belőle a fokhagymát, a gyömbért és a citromhéjat, majd hagyd kihűlni a keveréket a felhasználás előtt.

Extra tippek:

  • A szójaszószok nem minden fajtája jó gluténérzékenyeknek, így vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni a készítmény gluténmentességéről, amennyiben a fogyasztók közül valaki ebben az allergiában szenved.
  • Ha a grillnek van oldalégője, akkor azon is elkészíthető a szósz, és nem kell előre dolgozni vele. Elég a sütögetés napján, a vendégekkel együtt összedobni a hozzávalókat.
  • A teriyaki szószt főként halakkal fogyasztják (lazac, tonhal, kardhal), de csirkével is gyakori. Mint a legtöbb cukortartalmú szószra, úgy erre is igaz, hogy csak a sütés vége előtt szabad felkenni a húsra, nehogy idő előtt megégjen a máz. Tehát pár percig süsd magában a szezámolajjal enyhén átkent húst, és csak azután tedd fel rá a szószt.
  • A teriyaki szósz maradékát nyugodtan öntsd rá a sütés végén a halra vagy a köretként szolgáló rizsre. Eltenni nem érdemes.