A töltött csirke közkedvelt étel a magyar konyhában, amibe most egy kis csavart viszünk és a megszokottól eltérően egészben csontozott csirkét sütünk.

 

 

 

Töltött csirke

Elkészítési idő: 150-180 perc
Nehézség: 4

Töltött csirke

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1 darab csirke
  • 50 g Suncity Balu rub
  • 50 g Suncity brisket rub
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 20 dkg gomba
  • 1 dl fehérbor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 ág friss kakukkfű
  • 5 levél friss zsálya

Elkészítés:

 

A csirkét egészben kicsontozom, hogy amikor megsült, szépen tudjam szeletelni.

A töltelékhez a hagymát apróra vágom és az olívaolajon elkezdem párolni. Amikor üveges, hozzá adom a gombát és egy kevés fehérbort, majd sóval, borssal és fokhagymával fűszerezem. Addig párolom, amíg a bor és a gomba nedvességtartalma szinte teljesen elpárolog. Ekkor megszórom liszttel és néhány percig pirítom. Hozzá keverem a tejfölt és addig hagyom a grillben, amíg besűrűsödik. Ekkor keverem csak hozzá az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot.

A csirke húsos felét a Balu rubbal fűszerezem, zsálya leveleket teszek rá és vastagon megkenem a gombás töltelékkel. Feltekerem és megkötözöm, hogy sütés közben ne nyíljon ki. A külső, bőrös oldalát vékonyan megkenem olajjal, majd a Brisket rubbal befűszerezem. Közben a Kamado Joe grillt a deflektorkövekkel (Kamado Joe Classic III esetében a slowrollerrel) visszahűtöm 140 fokra.

A csirkét a rácsra helyezem, és 140 fokon sütöm 1.5 – 2 órát. A legpontosabb, ha a roládba a csirke combrészénél egy maghőmérőt beszúrok, és addig sütöm, amíg eléri a 84 fokos maghőmérsékletet.