A töltött csirke közkedvelt étel a magyar konyhában, amibe most egy kis csavart viszünk és a megszokottól eltérően egészben csontozott csirkét sütünk.
Töltött csirke
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 darab csirke
- 50 g Suncity Balu rub
- 50 g Suncity brisket rub
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olívaolaj
- 20 dkg gomba
- 1 dl fehérbor
- 3 evőkanál liszt
- 1.5 dl tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 ág friss kakukkfű
- 5 levél friss zsálya
Elkészítés:
A csirkét egészben kicsontozom, hogy amikor megsült, szépen tudjam szeletelni.
A töltelékhez a hagymát apróra vágom és az olívaolajon elkezdem párolni. Amikor üveges, hozzá adom a gombát és egy kevés fehérbort, majd sóval, borssal és fokhagymával fűszerezem. Addig párolom, amíg a bor és a gomba nedvességtartalma szinte teljesen elpárolog. Ekkor megszórom liszttel és néhány percig pirítom. Hozzá keverem a tejfölt és addig hagyom a grillben, amíg besűrűsödik. Ekkor keverem csak hozzá az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot.
A csirke húsos felét a Balu rubbal fűszerezem, zsálya leveleket teszek rá és vastagon megkenem a gombás töltelékkel. Feltekerem és megkötözöm, hogy sütés közben ne nyíljon ki. A külső, bőrös oldalát vékonyan megkenem olajjal, majd a Brisket rubbal befűszerezem. Közben a Kamado Joe grillt a deflektorkövekkel (Kamado Joe Classic III esetében a slowrollerrel) visszahűtöm 140 fokra.
A csirkét a rácsra helyezem, és 140 fokon sütöm 1.5 – 2 órát. A legpontosabb, ha a roládba a csirke combrészénél egy maghőmérőt beszúrok, és addig sütöm, amíg eléri a 84 fokos maghőmérsékletet.