- írta: Peitli Csilla
Ínycsiklandó, zamatos és laktató vegetáriánus fogás. Gombaszósszal, vegán barnamártással vagy áfonyaszósszal meglocsolva az igazi!
Vad rizzsel töltött grillezett sütőtök
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 200 g vadrizs
- 7,5 dl zöldséges alaplé
- 4 db kisebb sütőtök
- 2 ek repceolaj
- 4 fej salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 marék mángold
- 3 ek tökmag
- 3 ek friss bazsalikom
- 2 ek gránátalma mag
- 60 g feta sajt
- 2 ek rostos narancslé
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint friss csíra
Elkészítés:
- Kapcsoljuk be az oldalégőt és öntsük a zöldséges alaplevet egy közepes lábasba, majd tegyük fel főni a vad rizst. Fedjük le és alacsony hőmérsékleten gőzölje 45 percig.
- Közepes/magas hőmérsékleten melegítsük elő a grill készüléket a Broil King öntöttvas rostélyokkal együtt.
- Ha bemelegedett a grill, akkor a rostélyok alatt állítsuk alacsony hőfokra az égőket, a másik oldalon hagyjuk közepes/magas teljesítményen a közvetett grillezéshez.
- A sütőtökökre csepegtessünk egy kis olajat, sózzuk és borsozzuk őket, majd helyezzük fel a rostélyra az egyenes oldalukkal lefelé.
- Süssük meg a tököket 45-55 perc alatt.
- 25-30 perc után ellenőrizzük a sütőtököt: ha barnás, karamellizált a felülete, akkor fordítsuk meg és süssük további 25 percig.
- Eközben készítsük elő a többi hozzávalót: tisztítsuk meg és vágjuk fel a hagymákat, fokhagymát, morzsoljuk össze a fetát, vágjuk fel a zöldfűszereket.
- Egy nagyobb serpenyőben, közepes hőmérsékleten a repceolajon 3-4 perc alatt pirítsuk üvegesre a hagymát.
- Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a darabolt mángoldot, majd pirítsuk össze őket további 2-3 percen keresztül.
- Egy nagy tálban keverjük össze a vad rizst a hagymás mángolddal.
- Adjuk a keverékhez a pirított tökmagot, a friss bazsalikomot, a gránátalmamagokat is és a morzsolt fetát is.
- Ízesítsük a tölteléket narancslével, rostos naranccsal, ízlés szerint sóval, borssal és adjunk hozzá egy kevés olívaolajat.
- Helyezzük a kész grillezett sütőtököket egy nagyobb tálra és töltsük meg őket a rizses-zöldséges keverékkel.
- Díszítsük az elkészült fogást csírákkal és már tálalhatjuk is az ínycsiklandó vegetáriánus ételt, mely még a húsimádókat is el fogja varázsolni.