Színes, egészséges és tökéletesen grillezhető zöldség a cékla, amiből még egy olyan klasszikus is elkészíthető, mint a burger.
Céklás burger, a téli csemege
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 250 g cékla
- 2 ek balzsamecet
- 4 ek tejföl
- 1 kk torma
- 1 kk kapor
- ízlés szerint só
- íz bors
- 1 marék saláta levelek
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő magas hőfokra.
- A céklákat mossuk meg, pucoljuk meg és csavarjuk alufóliába, miután meglocsoltuk a balzsamecettel.
- Süssük legalább 30 órát, de mérettől függően akár 45 perc is kellhet, hogy teljesen megpuhuljon a cékla.
- Közben egy kis tálkában keverjük ki a tejfölt a reszelt tormával, az aprított kaporral és a sóval, borssal.
- Amikor a cékla már puha tapintásra is, vegyük le és a grillről és óvatosan csomagoljuk ki.
- Vágjuk vastag (akár 2 cm-es) szeletekre, majd locsoljuk meg olívaolajjal és tegyük vissza pirulni a grillre, csomagolás nélkül. 3-5 percre.
- Amimkor megpirult kicsit a cékla, állítsuk össze a burgert: a a zsemle aljára tegyünk a salátából, erre jöhet a cékla, majd a tormás szósz. Végül a zsemle tetejével zárjuk le a szendvicset.
- Zöldség chipsekkel tálaljuk.