Citrusos pácban érlelt csirkenyárs a gyönyörű színű cékla humusszal tökéletes grillvacsora.
Csirke nyárs cékla humusszal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- Humuszhoz
- 2 db cékla
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek tahini
- 2 ek citromlé
- 1 kk citromhéj
- fél kk őrölt kömény
- 60 ml olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- Csirke nyárshoz
- 8 db csirkecomb filé
- 180 ml görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek harissa
- 2 ek lime leve
- 1 kk lime héja
- 1 ek napraforgó olaj
- 2 marék koriander zöldje
- 8 db pita
- fél db kígyóuborka
- 1 db fehér hagyma
- 1 db répa
- 1 db citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A céklákat locsoljuk meg egy kevés olajjal és sózzuk be, majd csomagoljuk be őket alufóliába.
- Mehetnek is a grillre 40 percre sülni. Amikor elkészült vegyük le hűlni.
- Amíg sül a cékla, pácoljuk be a csirkét. Ehhez készítsük el a pácot: keverjük össze a joghurtot az apróra vágott koriander zölddel.
- Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a lime levét és héját, a harissát és a napraforgó olajat. Keverjük ki az egészet.
- Végül ízesítsük sóval és borssal a pácot, majd forgassuk meg benne a falatnyi darabokra vágott csirkéket. Hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
- Ezután csirkét húzzuk nyársra (6 db/nyárs) és tegyük félre.
- Hámozzuk meg a céklákat és tegyük egy aprítóba a humusz többi hozzávalójával együtt. Készítsünk belőlük egy sima, krémes mártogatóst.
- A nyársakat tegyük fel az enyhén beolajozott rácsokra és oldalanként süssük a húst 6-8 percig.
- Tegyük félre 5 percre pihenni a húst, amíg egy kicsit megmelegítsük a pitákat is a grillen.
- A csirkenyársakat a pitával, a humusszal, a vékony csíkokra vágott zöldségekkel és citromgerezdekkel tálaljuk.
+ 1. tipp: A jó tartás érdekében használhatsz dupla fém nyársat. Ezek sokkal jobban rögzítik az ételeket a helyükön, és a fém segít abban is, hogy garantáltan megsüljön belül is az étel. A még tisztább munka érdekében választhatod a grillkosár és nyárs kombinációt is, amit akár a tálaláshoz is felhasználhatsz, így a grillrácsokról rögtön az asztalra kerülhet az étel!
+ 2 tipp: A rácsok és az alapanyagok leolajozásához használj szilikon ecsetet, hogy megkönnyítsd a munkát!